Jump to content

Rekord költségvetéssel indul az év Zalaegerszegen

2020. 02. 07. 20:00

Minden korábbit meghaladó, több mint 64 milliárd forintos főösszeggel indul idén Zalaegerszeg költségvetése - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) az előző napi közgyűlés döntéseit ismertetve elmondta: tavaly 43 milliárd forint főösszeggel indult a város költségvetése, ami a további támogatásokkal kiegészülve, a múlt év végére elérte az 54,3 milliárd forintot. Idén minden eddiginél magasabb összeggel, 64,2 milliárd forinttal fogadták el a zalai megyeszékhely költségvetését, de ez az összeg minden bizonnyal az év során szintén tovább emelkedik - mondta.
A polgármester jelezte: az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap az arányos városfejlesztés, vagyis hogy minden városrészben legyenek út- és járdafelújítások, zöldterület- és közműfejlesztés. A város folyamatos gazdasági fejlődésének köszönhető, hogy évek óta emelkedik a helyi iparűzési adóból befolyó bevétel, az 2014-ben még 3,2 milliárd forint volt, idén a tervek szerint 4,7 milliárd forint lesz - közölte.
A kiemelt beruházások között említette a települési operatív programból megvalósuló újabb iskolafelújítást 344 millió forintból, a kézműves- és helyi termékek 600 millió forintból megvalósuló új piacát, és a Gébárti-tó környékén új hidak, gyalog- és kerékpárutak építését. Ennél is nagyobb összegekből indul el a Modern városok programban az alsóerdei sport- és rekreációs központ kialakítása, a Göcseji Múzeum Mindszentynek és a kommunista egyházüldözésnek emléket állító új épületszárnyának építése, illetve a nagytemplom felújítása és orgonabeszerzése - sorolta Balaicz Zoltán.
A zalaegerszegi közgyűlés döntött arról is, hogy a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház továbbra is az állam és az önkormányzat közös fenntartásában működik. A zalai teátrum tavaly összesen mintegy 337 millió forint állami és 175 millió forint önkormányzati támogatást kapott, a működési költségek közel kétharmadát tehát az állam finanszírozta, a remények szerint a kormányzati forrás idén tovább is növekedhet - vélekedett a polgármester.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)