Jump to content

Áprilisban emelkedtek az árfolyamok a BÉT-en

2020. 05. 04. 18:00

Áprilisban mérsékelt optimizmus jellemezte a nemzetközi tőzsdéket, ami érezhető volt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójában is, a BUX-index 33 138 pontról, 35 181 pontig emelkedett, a forgalom is kimagasló volt. A vezető részvények közül az Opus, a Richter, illetve a Magyar Telekom árfolyama intenzívebben, a Molé és az OTP-é kisebb mértékben emelkedett - közölte a BÉT hétfőn az MTI-vel.

Az összesített áprilisi részvényforgalom 364,9 milliárd forintot tett ki, ami nem érte el ugyan a kiugró, márciusi 500,7 milliárd forintot, de több mint duplája volt az egy évvel korábbi 159,3 milliárd forintnak. A 18,2 milliárd forintos napi átlagos kereskedési érték is jóval meghaladja az egy évvel korábbi 8 milliárd forintot, bár elmaradt a márciusi 22,3 milliárd forinttól.

A BÉT közleményében felidézi: áprilisban felfelé indultak az árak a világ tőkepiacain. Az Egyesült Államokban különösen a vezető technológiai részvények drágultak. Az átlagosnál jobban teljesítettek azok az ázsiai országok is, amelyek már kedvezőbb szakaszában voltak a járványnak, így a kínai, a dél-koreai és a japán index is felülteljesítő volt. Áprilisban a fejlett piacok részvényei drágultak többet, a fejlődő tőzsdéken az alacsony olajár és a dollár-erősödés is extra nehézséget okozott az amúgy is kihívásokkal teli gazdaságokban. Az általános nemzetközi derűlátást elsősorban az erőteljes mentőcsomagok indokolták, a befektetők vélhetően abban bíznak, hogy a likviditásbőség megtámasztja az árakat, és nem szerettek volna lemaradni a remélt bikahangulatról.

A mérsékelt nemzetközi optimizmus érezhető volt a BÉT-en is, a drágulás azonban szelektív volt. A vezető részvények közül a kiemelkedő, 230 milliárd forintos forgalmú - az összforgalom 63,1 százalékát adó - OTP sokáig mínuszban volt, végül a hónap utolsó kereskedési napján 9540 forinton zárt, 0,4 százalékkal magasabban márciusi záróértékénél.
A többi nagyobb forgalmú papír viszont erőteljesen drágult. Kifejezetten jól teljesített az Opus, amelynek áremelkedése 43 százalékot tett ki 11 milliárd forintos forgalomban. A Mol forgalma 47,7 milliárd volt áprilisban, árfolyama 5,8 százalékkal erősödött, 2042 forinton zárta áprilist. A Magyar Telekom ára 9,4 százalékkal, 400 forintra nőtt, forgalma 5,6 milliárd forint volt. A Richter árfolyama 52,9 milliárd forintos forgalomban 11,6 százalékkal 6890 forintra nőtt.

A kisebb forgalmú papírok közül az IT-szektorban érdekelt 4iG és a szintén informatikai, de újabban több, méretes egészségügyi vásárlást (maszk- és lélegeztetőgép-beszerzést) is bejelentő Ott-One emelkedtek ki. E papírok egyetlen hónap alatt több mint 25-30 százalékot drágultak.

A befektetési szolgáltatók vetélkedését - kifejezetten szoros verseny és élénk forgalmak mellett - a Wood & Company nyerte meg (167 milliárd forintos duplikált forgalom), a második a Concorde Értékpapír (155 milliárd forint), a harmadik pedig az Erste (149 milliárd forint) lett - közölte a tőzsde.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)