Jump to content

Enyhén lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének csökkenése áprilisban

2020. 05. 07. 21:01

A márciusihoz képest kevésbé csökkent a kínai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

Csütörtökön közzétett adataik szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 44,4 pontra javult a márciusi 43 pontról, de még így is a növekedés és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb alatt maradt. A szolgáltató szektor teljesítménye ezzel immár a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott a koronavírus-járvány hatására a Caixin/Markit adatai alapján.

Az új exportmegrendelések állományát tükröző alindex ráadásul ismét csökkent a márciusi emelkedés után, csupán enyhén meghaladva a februárban mért, történelmi mélypontnak számító adatot.

A gyenge kereslet hatására a szolgáltatóipari vállalatok tovább csökkentették a bérköltségeiket, valamint az eladási áraikat is a forgalom növelésének érdekében.

A Caixin által szintén csütörtökön közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a márciusi 46,7 pontról 47,6 pontra emelkedett a múlt hónapban.

A kínai statisztikai hivatal a múlt csütörtökön adta ki a nagyobb vállalatok körében készült felmérésen alapuló, áprilisi szolgáltatóipari BMI-t, amely a múlt hónaphoz képest 0,3 ponttal 52,1 pontra emelkedett. A Caixin/Markit adatai kisebb, zömében kivitellel foglalkozó magánvállalatok adatain alapulnak.

Bár Kínában a járványt már sikerült visszaszorítani, a kínai gazdaság nehézkesen áll vissza a megszokott kerékvágásba, különösen, mivel a vírus terjedése a világ többi részén jelentős akadályokat gördített a nemzetközi kereskedelem elé. Miközben az első negyedévben a kínai bruttó hazai termék (GDP) a hivatalos adatok közlése óta első alkalommal csökkent, méghozzá 6,8 százalékkal, a kínai vezetés különféle intézkedésekkel igyekszik megsegíteni a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, ám várhatóan hosszabb időbe telhet a gazdaság stabilizálódása.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)