Jump to content

Jelentősen romlott az Air France-KLM első negyedéves pénzügyi eredménye

2020. 05. 08. 21:06

Jelentősen romlott az Air France-KLM légitársasági csoport első negyedéves pénzügyi eredménye az előző évihez képest, de a második és harmadik negyedévben még ennél is rosszabbra számítanak.

A francia-holland légitársasági csoport csütörtökön tette közzé első negyedéves pénzügyi jelentését, amely szerint az utasforgalom 20 százalékkal 18,1 millióra, az árbevétel 15,5 százalékkal 5 milliárd euróra csökkent, eközben az egységköltség 3,5 százalékkal emelkedett.

A légitársaságok összesített üzemi vesztesége a tavalyi 529 millió euróról 815 millió euróra nőtt, az adózott eredmény pedig 1,4 milliárd eurós tavalyi veszteség után most 1,8 milliárd euró veszteséget tett ki.

Előrejelzésében az Air France-KLM a második és harmadik negyedévben a tervezetthez képest alig 20 százalékos kapacitással számol, ezért az év további részében az első negyedévinél is rosszabb pénzügyi eredményre számít. A francia kormány már megítélt 7 milliárd euró értékű hitelgaranciát és tulajdonosi kölcsönt, amelyből a cég fennmaradását, az ehhez szükséges reorganizációt finanszírozzák majd.

Közleményében a cég kiemelte, hogy több kiadáscsökkentő intézkedést is hoztak: csökkentették a beruházásokat és a fizetéseket, illetve a járatok leállítása is hozott némi költségcsökkentést. Ezekkel együtt is a cég készpénzállománya minden hónapban 400 millió euróval csökken.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)