Jump to content

Nem emelkedik a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete

2020. 05. 19. 12:00

Azok számára, akik a koronavírus-járvány miatt igénybe vették a hiteltörlesztési moratóriumot, a törlesztőrészletek emelkedése helyett a futamidő lesz hosszabb, de a kamatok nem adódnak hozzá a tőkéhez. A változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete változhat a moratórium után.

Nem emelkedik januártól a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete azoknál, akik a koronavírus-járvány miatt igénybe vették a hiteltörlesztési moratóriumot – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője kedden az M1-en.

Binder István azt mondta, hogy a törlesztőrészletek emelkedése helyett a futamidő lesz hosszabb, de a kamatok nem adódnak hozzá a tőkéhez.

Példaként elmondta, hogy egy nyolcmillió forintos tőketartozással, még tíz év futamidővel rendelkező hitel futamideje a 9 hónap moratóriumon felül, a kamatok miatt még körülbelül 3-4 hónappal hosszabbodhat meg. Megjegyezte azt is, aki nem szeretne hosszabb futamidőt, választhat magasabb törlesztőrészletet is.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete változhat, de nem a hiteltörlesztési moratórium, hanem az eredeti szerződéses feltételek – változó kamatozás – miatt. Binder István ennek elkerüléséért az ilyen hitellel rendelkezőknek azt javasolja, hogy szerződésmódosítással fixálják a kamatot.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)