Jump to content

Megjelent a 100 magyar találmány és fejlesztés 2020 című kiadvány

2020. 06. 24. 18:00

Száz magyar találmányt és fejlesztést bemutató kiadvány jelent meg a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával. A szerkesztők az egyszerű ötletektől a sci-fi filmek világát idéző csúcstechnológiákig válogattak a kínálatból.

Ma is vannak olyan magyar találmányok és fejlesztések, amelyek a világ élvonalába tartoznak a mezőgazdaságtól egészen az űrkutatásig - emelik ki a Magyar Innovációs Szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, amíg egy ötletből olyan termék születik, amely a 30 napos kampányidőszak félidejére már a tervezett összeg hússzorosát gyűjti be közösségi finanszírozásból, vagy amely 100 éve alig változó technológiában ér el áttörést, bízhatunk abban, hogy a "magyar feltaláló" kifejezés a jövőben is büszkeségre adhat okot számunkra.

A 100 magyar találmány és fejlesztés 2020 című kiadványban bemutatott találmányok között van például drónelfogó robotrepülőgép, a világ legkisebb műholdja, úszó ház, okos-diabéteszasszisztens, érintésmentes fizetés autóval, adattároló katonai szintű titkosítással, beszédfelismerő mesterséges intelligencia, kerámiaburkolatú infrapanel. Továbbá okosvíztisztító, digitális okostükör, kisméretű profi szimulátor, intelligens irodai szék, égetés nélkül készülő tégla, probiotikus gyümölcs- és zöldséglevek, tisztítószerek szennyvízből és törhetetlen hajó is szerepel a válogatásban.

A kiadvány a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával jelent meg. Fővédnöke Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, védnöke Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója és Pakucs János, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagja, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

A közleményben idézik Birkner Zoltánt, aki szerint a kormány víziója, hogy Magyarország az évtized végére Európa öt legversenyképesebb országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ennek egyik eszköze a kis- és középvállalkozások megerősítésének nemrégiben elfogadott új stratégiája, amely szintén az innovációs képesség fejlesztését állítja középpontba. Azok a vállalkozók, akikkel ennek a kiadványnak a lapjain találkozhatunk, már sikeresen megvalósították a saját ígéretes ötletüket. "Kívánom, hogy a 100 legérdekesebb magyar innováció szolgáljon példaként mindannyiunknak, és adjon inspirációt ahhoz, hogy a lehető legtöbben erre az útra lépjünk. Mert az innováció mindenkié" - fogalmazott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Lepsényi István a közleményben hangsúlyozta: a kiadványban szereplők azok, akik tudásukkal, munkájukkal és elkötelezettségükkel nemcsak jelentős szerepet vállalnak a világ fejlődésében, de katalizátorként is szolgálnak Magyarország gazdaságában.

Pakucs János kiemelte: az innovációs teljesítmények létrehozásának útjában ma Magyarországon nem lát akadályokat, mert finanszírozási lehetőség, kockázati tőke van, sőt, túlkínálat van ezekben a forrásokban. "Sokkal inkább az ambíció és a motiváció kevés. A motivációt segíthetik az olyan kiadványok is, mint a 100 magyar találmány és fejlesztés" - tette hozzá.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)