Jump to content

Már 33 milliárd forintnyi összeget helyezett ki a K&H Bank az NHP Hajrá keretében

2020. 06. 29. 15:46

A gazdaság újraindulása pozitív változásokat hozhat a cégek életében. Addig is azok számára, akik a koronavírus-járvány következtében likviditási nehézségekkel küzdenek, a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá konstrukció hatékony megoldást nyújthat. A K&H Banknál a gazdaság mielőbbi helyreállítása érdekében eddig 33 milliárd forint értékű szerződéskötés történt, amelyeknél a forgóeszköz finanszírozás és refinanszírozás a legnépszerűbb hitelcél.

A korlátozások feloldásával párhuzamosan fokozatosan újraindul a gazdaság, a koronavírus hatása azonban nem múlt el nyomtalanul, és részben még tovább érezteti magát. „A vírusjárványnak két alapvető következménye érezhető most a cégek pénzügyeivel kapcsolatban. Egyrészt folyamatos költségracionalizálásra van szükség az eddig kiesett bevételek kompenzálására, másrészt a megrendelések volumene továbbra sem állt még teljesen vissza. A likviditási nehézségek áthidalására jelenleg az egyik legnépszerűbb konstrukció a Magyar Nemzeti Bank által indított NHP Hajrá, hiszen a jelenleginél alacsonyabb és fix kamatot tud biztosítani, akár hosszabb futamidőre” – nyilatkozta Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője.

A legnépszerűbb hitelcélok: forgóeszköz finanszírozás és refinanszírozás

„A K&H aktívan szeretne hozzájárulni a gazdaság újraindításához, ezért az elsők között csatlakozott az NHP Hajrá programhoz. Azt tapasztaljuk, hogy kedvezőbb feltételei révén nagy az érdeklődés az NHP Hajrá iránt, ennek köszönhetően eddig már mintegy 33 milliárd forintnyi ügyletet szerződtünk a program keretében. Az igénybevevőknél nem beszélhetünk tipikus megoszlásról a vállalkozástípusok között. Talán valamivel több a mezőgazdasági és élelmiszeripari cég, de nem nagy a különbség. Ami a termékeket illeti, a refinanszírozás és a forgóeszköz finanszírozás egyértelműen a legnépszerűbb, azonban beruházások finanszírozására irányuló ügyféligények is egyre gyakoribbak már. A hosszabb futamidejű, nagyobb volumenű beruházási hitelek terén az ügyfelek egy része még kivár, hiszen túl nagy a bizonytalanság, inkább a középtávú beruházási hitelek hajtják a növekedést” – foglalta össze a tapasztalatokat Hodina Péter.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, K&H/Fotó: pixabay.com)