Jump to content

A magyar GDP 2022 végére érheti el a válság előtti szintet

2020. 08. 25. 12:13

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához. 

Magyarország a koronavírussal szemben a legjobban védekező országok közé tartozik, amelyhez szükségesek voltak az élet- és egészségvédelem miatt időben meghozott, a járvány terjedését akadályozó intézkedések.

A mostani visszaesést megelőzően Magyarország gazdasága erős alapokon állt, 2013-tól kezdve kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést mutatott. Azonban a külső sokkhatás, a koronavírus-járvány átmenetileg megakasztotta a bővülési folyamatokat.

Azoknak a cégek, amelyek elsősorban a szolgáltató szektorban tevékenykedtek tartósabb és mélyebb problémákat okozott ez a helyzet. Mivel egyelőre úgy tűnik, hogy visszatért az élet a gazdaságba, így a vállalkozások túlnyomó része a megelőző évek jó gazdasági helyzetének köszönhetően rendelkezett annyi tartalékkal, hogy a hibernált állapotot átvészeljék – mondta Madár István a Portfólió vezető elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette, számukra lenne a legnehezebb, ha jönne egy második hullám, hiszen könnyen lehet, hogy még egyszer ugyanazt a hibernálást nem tudnák túlélni, mert felélték a tőkéjüket, tartalékaikat.

A kijárási korlátozások feloldásával, az enyhülő szabályozással elkezdett szépen lassan visszatérni az élet a normális kerékvágásba, ami valamennyit „kozmetikázni” tudott a GDP visszaesésén.

A KSH adatai egyelőre csak első becslésként szolgálnak, nem részletes adatok, tehát ez a szám még változhat felfelé és lefelé is. Nem látjuk azt, hogy melyik területnek mekkora gödörből kell kimásznia – hívta fel a figyelmet Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Egy képet látunk a visszapillantó tükörben, hogy mi az, ami magunk mögöttünk van – magyarázta.

Virovácz kiemelte, jelenleg arra számítanak, hogy a következő negyedévekben a GDP ismét bővülhet negyedéves összevetésben.

A legfrissebb adatok alapján júliusban már zajlott a kilábalás, az enyhülő járványvédelmi intézkedések okán.

Hátra dőlni ugyanakkor még nem szabad, mivel az elmúlt napokban jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma. Ez az elemző szerint előrevetíti azt is, hogy előbb-utóbb ismét eljöhet a részleges lezárások időszaka. Ennek ugyanakkor a gazdasági hatása meg sem közelíti majd a második negyedévben látottakat.

Az ING Bank szerint a legjobb forgatókönyv is azt mutatja, hogy 2022 végére érheti el a magyar GDP a válság előtti szintet.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)