Jump to content

Legalább 500 milliárd forintot szánnak még idén gazdaságvédelmi kiadásokra

2020. 08. 25. 11:45

A kormány legalább 500 milliárd forintot szán még idén gazdaságvédelmi kiadásokra, melyeknek a középpontjában az egészségvédelem mellett a munkahelyek megőrzése áll, így a költségvetés állapota a harmadik helyre kerül.

A befektetők bíznak benne, hogy Magyarország jobban jön ki a válságból, mint a legtöbb uniós tagállam – mondta el Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. 

Banai Péter Benő úgy fogalmazott: Elszoktunk a magas hiánytól, hiszen az elmúlt években a három százalékos szint alatt volt és Magyarország volt az egyetlen, amely 2011 óta évről évre csökkentette a hiányt. Az egészségügyi és a gazdasági kihívásra is reagált a kormány, eddig a magyar védekezés sikeres volt.

A gazdaság az első fél évben visszaesett, de kisebb mértékben, mint az EU-s átlag – tette hozzá. A visszaesést a költségvetésnek kellett finanszíroznia, ráadásul kisebb adóbevételek mellett. Nem csak a visszaesés miatt kisebb a bevétel, hanem mert sok adócsökkentés volt. Banai kijelentette: Magyarország egy nyitott gazdaság, a GDP 85 százaléka export, ha a külpiacainkon visszaesés van, akkor nálunk is.

„A járványügyi helyzet velünk marad, erre a költségvetési szempontból is fel kell készülni” – fogalmazott az államtitkár. További gazdaságvédelmi intézkedésekre is szükség lehet, ezért számolnak hét–kilenc százalék közötti hiánnyal.

A Pénzügyminisztérium jövőre három százalék alatti hiánnyal és négy százalékos növekedéssel számol, de ezt is jelentős bizonytalanság övezi. A cél, hogy jövőre a gazdaság újra növekedési pályára álljon és csökkenjen a hiány és az államadósság szintje. Banai úgy látja: A probléma nem magyar specifikus, a teljes EU-ra jellemző. A bizalom a befektetők részéről megvan, látva a lehetséges növekedési pályát, adnak pénzt a növekvő hiány finanszírozására.

A gazdaságvédelem érdekében még számolnak kiadásokkal idén, az egészségvédelem mellett a legfontosabb a munkahelyek megőrzése, így a költségvetés állapota a harmadik helyre kerül. Legalább 500 milliárd forintot szánnak még idén gazdaságvédelmi kiadásokra. A bevételek erőteljesen függnek attól, hogy mi történik Európában. Bíznak benne, hogy jobban jön ki Magyarország a válságból, mint a többi EU-s ország – árulta el Banai Péter Benő.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)