Jump to content

EASO: több mint 100 ezer venezuelai adott be menedékkérelmet az EU-ban 2015 óta

2020. 09. 05. 15:56

A venezuelai politikai, biztonsági és gazdasági helyzet romlása 2015 óta négymillió ember elvándorlásához vezetett, akik közül több mint 100 ezren az Európai Unió valamelyik tagországában adtak be menedékjog iránti kérelmet - közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) csütörtökön.

 

A máltai központú ügynökség jelentése szerint a venezuelai állampolgárok menedékjog iránt az Európai Unió valamely tagországában beadott kérelmeinek száma a 2013-as 105-ről 2019-re 45 675-re emelkedett, ami több mint 43 ezer százalékos növekedést jelent.

A szöveg szerint 2019-re Venezuela a menedékkérők harmadik legjelentősebb származási országa lett az unióban, Szíria és Afganisztán után. A vizsgált időszakban a venezuelai kérelmek mintegy 90 százalékát Spanyolországban nyújtották be, amelyek túlnyomó többsége pozitív elbírálásban részesült - közölték.

Az EASO a tömeges elvándorlás okai között egyebek mellett a kormánykritikus politikusok, újságírók, emberi jogi aktivisták, civil szervezetek képviselői és magánszemélyek elleni szisztematikus és kiterjedt nyomásgyakorlást, bántalmazást, és jogi eljárások folytatását nevezte meg. Megjegyzi továbbá, hogy a hatóságok a koronavírus okozta járvány elleni védekezést is a politika és társadalom ellenőrzésére használják fel.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)