Jump to content

Csökkent az OTP Bank Románia adózás utáni eredménye

2020. 11. 06. 20:44

Az OTP Bank Románia az év első kilenc hónapjában 39 millió lej (2,8 milliárd forint) konszolidált adózás utáni eredményt regisztrált, amely 50 százalékkal volt kisebb a tavalyi év azonos időszakában jegyzett 79 millió lejhez képest - közölte pénteken a bank.

A csökkenést a bank a kockázati költségek koronavírus-járvány alatti növekedésével magyarázta. Hozzátették: az első negyedévben létrehozott céltartalékok fedezik ezeket a költségeket. Az év első kilenc hónapjában a működési eredmény 136 millió lejre nőtt, mivel az összes bevétel 11 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a jelentős digitalizációs fejlesztések, valamint a bér- és munkaerő költségek növekedése (a bérek inflációs kiigazítása és az alkalmazottak számának 16 százalékos bővítése) miatt az operatív költségek 19 százalékkal voltak nagyobbak a vizsgált időszakban. A teljesítő hitelállomány dinamikus növekedésének köszönhetően a nettó kamatbevétel 12 százalékkal, 337 millió lejre bővült. Az árfolyamszűrt betétek állománya 19 százalékkal emelkedett.

A közlemény idézi Fatér Gyula vezérigazgatót, aki elmondta: úgy döntöttek az első negyedév végén, hogy a világjárvány ellenére sem mondanak le a 2019-ben elkezdett organikus növekedési stratégiáról. Az aktuális kockázatok figyelembevételével folytatják a beruházásokat, így az idei évben 200 új munkatársat alkalmaztak. Emellett új digitális szolgáltatásokat fejlesztettek ki, ennek köszönhetően az új ügyfelek már teljes mértékben online felületen nyithatnak számlát - mondta a vezérigazgató. Az OTP Bank 2018 végén a kilencedik legnagyobb banknak számított Romániában 2,45 százalékos részesedéssel, a tervek szerint az év végéig 3 százalékra, öt év alatt pedig 5 százalékra akarják növelni a piaci részesedésüket.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)