Jump to content

Az OTP Bank már folyósította az első minősített fogyasztóbarát személyi hiteleket

2021. 01. 05. 18:18

Nem sokkal a január 1-jei indulás után az OTP Bank már több ügyfelének is folyósította az új, szabadon felhasználható minősített fogyasztóbarát személyi hitelt (MSZH) - közölte az MTI-vel a pénzintézet kedden. Az új terméktípust elsőként kínálja a pénzintézet a piacon, a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint ugyanis eddig még a többi bank pályázatát nem hagyták jóvá.

Az OTP közleménye szerint az igénylők 35 év körüliek, és átlagosan 3,5 millió forint összegű kölcsönt folyósítottak számukra.

A pénzintézet felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfelek nemcsak a fiókhálózatban, hanem az internetbankon keresztül is igényelhetik az új típusú hitelt. Az igénylést követően akár 1 órán belül a számlájukon lehet a kölcsön összege, az ügyintézés teljes folyamata mindkét csatornán papírmentes - tették hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank az MTI kérdésére közölte, egyelőre még más pénzintézet pályázatát nem hagyták jóvá, így a minősített fogyasztóbarát személyi hitel most még csak egy pénzintézet kínálatában szerepel.
Karácsony előtt az MNB arról adott hírt, hogy hamarosan hat pénzintézet kínálhatja a minősített fogyasztóbarát személyi hitelt; az elsőként jelentkező OTP ekkorra már megszerezte a minősítést, öt másik pályázatot pedig már értékeltek.

A minősítés bevezetésétől az MNB a piaci verseny fokozását és a jobb minőségű szolgáltatások terjedését várja. A jegybank korábban többek között a díjstruktúra átláthatóságát, a magas kamatfelárakat és a kamatok széles sávban való szóródását kifogásolta.

A jegybank szerint a kedvező felárral kínált termékek ellensúlyozhatják azt a kamatemelkedést is, amely a teljes hiteldíj mutató (thm) korlát lejárta után várható. A fogyasztási hitelek thm-jét a kormány tavaly márciusban az év végéig rögzítette a járvány elleni gazdasági intézkedések részeként.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)