Jump to content

A Budai Egészségközpont 1,2 milliárd forintot fordított fejlesztésekre tavaly

2021. 01. 07. 21:00

A Budai Egészségközpont (BEK) Kft. 1,2 milliárd forintot fordított beruházásokra 2020-ban, megnyitották a közfinanszírozott ellátást végző gyermek gerincsebészeti központot, és 70 ágyasra bővítették magán fekvőbeteg osztályukat - mondta Varga Péter Pál, a magánegészségügyi szolgáltató ügyvezető igazgatója online sajtóbeszélgetésen csütörtökön.

A fejlesztéseket a korábban fel nem vett osztalékok miatt meglévő készpénztartalékból és kis bankhitelből valósították meg - közölte.

Az ügyvezető igazgató ismertette: a húsz éve alapított intézményben eddig több mint 320 ezer privát beteget kezeltek.

Jelenleg 45 területen végeznek folyamatos járóbeteg szakellátást. A magán fekvőbeteg-ellátás bővítésével új szolgáltatások érhetők el az egészségközpontban, Varga Péter Pál kitért az urológiai, a belgyógyászati és a baleseti sebészeti ellátásokra.

A BEK árbevétele csaknem 10 milliárd forint volt 2020-ban, mintegy 8-10 százalékkal több az előző évinél, de a tervezett 11,5 milliárd forintot nem érték el a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt - mondta el az ügyvezető igazgató. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megerősített távkonzultációk, a koronavírus-szűrések és kivizsgálások nem tervezett bevételt jelentettek.

Tavaly a társaság bevételének 40-42 százaléka származott a közfinanszírozott, 58-60 százaléka pedig a magánellátásból.
Varga Péter Pál a BEK által működtetett Országos Gerincgyógyászati Központról elmondta: tárgyalnak a szakminisztériummal, hamarosan megszülethet a közfinanszírozott szerződés, ami kijelöli az intézmény jövőjét is.
Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a Budai Egészségközpont jelenleg 550 alkalmazottal és 200-220 közreműködővel dolgozik. Mint mondta, közülük 100-120 esetében a következő három hónapban dől majd el, hogy valamilyen formában tudnak-e tovább dolgozni a magánegészségügyi szolgáltatónál.

A BEK-nél dolgozók bére eddig is magasabb volt, mint az állami intézményekben, és ezt a különbséget továbbra is tartják, ez ugyanakkor együtt jár azzal, hogy március 1-től a tervek szerint emelik az egészségközpont szolgáltatásainak árait - jelezte.

A Budai Egészségközpont Kft. tájékoztatása szerint árbevételük 2019-ben meghaladta a 8,9 milliárd forintot a 2018-as 7,5 milliárd után, adózott eredményük tavaly 211 millió, az előző évben 428 millió forint volt.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)