Jump to content

Rekordmértékben zuhant tavaly a brit gazdaság teljesítménye

2021. 02. 12. 21:51

Korábban soha nem mért éves mértékben, átlagosan 9,9 százalékkal zuhant tavaly a brit hazai össztermék (GDP) - közölte pénteken ismertetett első becslésében a brit statisztikai hivatal (ONS).

A kimutatás szerint a brit GDP-érték 2020 végére a 2013-ban regisztrált szintre esett vissza.

A brit gazdaság ennek ellenére valószínűleg elkerüli a kettős mélypontú technikai recessziót, mivel a hazai össztermék decemberben 1,2 százalékkal emelkedett havi összevetésben, a negyedik negyedév egészében 1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

Az elemzői előrejelzések a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére januárban bevezetett újbóli korlátozások miatt az idei első negyedévre GDP-visszaesést valószínűsítenek, és ha a tavalyi negyedik negyedévben is csökkent volna a hazai össztermék, a brit gazdaság hivatalosan újból recesszióba került volna.

A konszenzusos meghatározás szerint egy gazdaság akkor kerül technikai recesszióba, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken.

A statisztikai hivatal pénteki kimutatása szerint decemberben azonban így is 6,3 százalékkal alacsonyabb volt a brit GDP-érték, mint tavaly februárban.

Tavaly február és április - vagyis a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusának végén elrendelt korlátozások előtti utolsó, illetve az akkori zárlat érvénybe léptetése utáni első teljes hónap - között soha nem mért ütemben, 25,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és tavaly áprilisban is példátlan mértékben, 18,8 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

A brit statisztikai hivatal ugyanakkor hangsúlyozta pénteki adatismertetésében, hogy decemberben a brit gazdaság valamennyit behozott a járvány előtti szinthez mért elmaradásból, novemberben ugyanis még 7,4 százalékkal volt alacsonyabb a brit hazai össztermék, mint tavaly februárban.

Az ONS közölte: a koronavírus-járvány reálgazdasági hatásairól elvégzett külön felmérése szerint az aktív brit üzleti vállalkozások 12 százaléka arról számolt be, hogy üzleti forgalma több mint 50 százalékkal alacsonyabb az év jelenlegi szakaszára jellemző szintnél.

A pénteki adatismertetés szerint a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 2020 egészében 8,9 százalékkal, a termelőágazatoké 8,6 százalékkal, az építőiparé 12,5 százalékkal, a mezőgazdaságé 9,4 százalékkal zuhant.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint az idén elrendelt újabb korlátozások miatt a brit gazdaság az első negyedévet mínuszban zárja.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a GDP-adatok pénteki ismertetése utáni előrejelzésében közölte: a ház becslése szerint a brit GDP-érték januárban 5 százalékkal zuhant havi összevetésben, és az idei első negyedév egészében 3,5 százalékkal csökken a tavalyi utolsó három hónaphoz viszonyítva.

Tombs számításai szerint a brit hazai össztermék a koronavírus-járvány előtti legutóbbi csúcsnál jelenleg 7,8 százalékkal alacsonyabb, és Nagy-Britannia ezzel messze lemaradt a hét vezető ipari hatalom (G7) többi gazdaságától: az amerikai GDP-érték például mindössze 2,5 százalékkal, a német hazai össztermék 3,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi negyedik negyedévben, mint egy évvel korábban.

A Pantheon Macroeconomics vezető londoni közgazdásza ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a brit háztartások tavaly ez európai átlagnál többet takarítottak meg, és a brit oltási kampány gyors ütemének eredményeként Nagy-Britanniában várhatóan hamarabb alakul ki tömeges immunitás, mint a többi ország zömében.

Ennek alapján a ház arra számít, hogy a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben 6 százalékkal, a harmadik negyedévben 2-2,5 százalékkal növekszik negyedéves összevetésben.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)