Jump to content

A vártnál kevésbé javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban áprilisban

2021. 04. 17. 20:01

Az elemzők által vártnál kevésbé javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban áprilisban márciushoz képest a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint.

A pénteken közölt előzetes adatok szerint az áprilisi fogyasztói hangulatindex értéke 86,5 pontra emelkedett a márciusi 84,9 pontról. A végleges adatot április végén ismertetik.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 79,7 pont lett, megegyezett a márciusival, és elmaradt a szakértői várakozások átlagában szerepelt 83,6 ponttól. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 93,0 pontról 97,2 pontra nőtt, az adat jobb lett a várt 96,3 pontnál.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,1 százalékról 3,7 százalékra ugrott, míg az ötéves inflációs várakozás 2,7 százalékon maradt.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)