Jump to content

Így dobná fel a Zoom a céges meetingeket

2021. 05. 04. 17:59

A tavaly mintegy félmilliárdnyi letöltést produkáló applikáció fejlesztői új, a videóbeszélgetések közbeni hátteret valóságosabbá tevő funkcióval álltak elő. Úgy látszik, megtetszett nekik a Microsoft egyik korábbi ötlete.

Az Immersive View lehetővé teszi, hogy a hívás résztvevői (majdnem) úgy érezzék vagy inkább lássák magukat, mintha egy irodai megbeszélésen ülnének. A tavalyi Zoomtopia konferencián bejelentett funkció mostantól elérhető az ingyenes és a Pro csomag részeként is a legfeljebb 25 résztvevős megbeszéléseken, illetve webes szemináriumokon.

Az Immersive View a szoftver által már eddig is kínált virtuálisháttér-lehetőségekre épül. Ahelyett azonban, hogy egy normál hátteret mutatna, a megbeszélés résztvevőit egy valóságosnak tűnő vagy éppen kreatív megjelenítésbe helyezi. Ez lehet például egy művészeti galéria, ahol a falon lógó képeken szerepelnek az egyes emberek, de lehet egy osztályterem is, ahol a diákok látszólag a padokban ülnek, vagy épp egy tárgyaló látható az asztalnál helyet foglaló résztvevőkkel.

A videós megbeszélés házigazdája az újítást abból a menüből választhatja ki, ahol a Speaker View és a Gallery View opciók is találhatók. Ilyenkor a Zoom automatikusan elhelyezi a résztvevőket a különböző virtuális jelenetekben, de a házigazda ezt manuálisan maga is megteheti.

A cég szerint a host át is méretezheti az embereket, mozgathatja őket vagy akár saját témákat is kreálhat. Elméletileg bármilyen képből lehet megfelelő háttér, de a legjobb eredmény az ajánlottnak megfelelő fájltípussal, képaránnyal és felbontással érhető el.

Csak a frissített változatban elérhető

Az új funkciónak vannak azonban korlátai is. A 25 főnél több résztvevős hívások esetén a létszámon felüliek a képernyő tetején egy csíkban, csak indexképként jelennek meg. Azoknál pedig, akiknek az asztali vagy mobil eszközén nem a Zoom legújabb verziója fut, a funkció bekapcsolása előtt használt legutolsó háttér lesz az alapbeállítás.

Ez azt jelenti, hogy ilyenkor esetleg hiába tűnik fel a meeting többi résztvevőjének gépén egy tóparti piknik, a nem friss változattal rendelkezők képernyőjén csak az eddig megszokott fekete háttér és a dobozokban megjelenő beszélgetőpartnerek látszanak. Az Immersive View videómegbeszélések felvételénél hasonló probléma jelentkezik: a kész felvétel nem a vicces jelenetben, hanem a standard nézetben mutatja az embereket.

Bár a Zoom vált a járvány szinte kötelező videóhívás-szoftverévé, de a The Verge szerint a két versenytárs, a Microsoft Teams és a Skype egyaránt jobb háttérlehetőségeket kínál. A szoftveróriás már tavaly mindkét programot egy Together Mode nevű funkcióval frissítette, amely a videókonferenciák résztvevőit egy közös virtuális térbe helyezi. Ehhez számítógépes látás segítségével kivágja azok arcát és vállát, hogy aztán könnyebben beilleszthesse őket az elképzelt jelenetbe - írja az iotzona.hu.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, sikeresceg.co.hu;iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)