Jump to content

Gondokat okozhat az idén a német építőiparnak az alapanyaghiány

2021. 06. 10. 19:40

Visszavetheti az idén a német építőipar teljesítményét az alapanyaghiány ás a nyersanyagárak emelkedése az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a HDB honlapján csütörtökön publikált jelentés alapján.

Peter Hübner, a HDB (Hauptverband der Deutschen Bauindustrie e.V.) elnöke szerint az építőipar szerencsésen átvészelte ugyan a koronavírus-válságot és kulcsfontosságú szerepet töltött be a gazdaság működésében, sőt, egyenesen a gazdaság motorjaként szolgált, az idén áprilistól kezdve azonban az ágazat számos vállalatánál már kezdenek komoly gondot okozni az építőanyag-ellátásban jelentkező fennakadások és egyes alapanyagok árának számottevő mértékű emelkedése.

Májusban például az ifo gazdaságkutató intézet felmérésében az építőipari vállalatok 40 százaléka számolt be működése akadályoztatásáról alapanyaghiány miatt. Ennek következtében az ifo üzleti hangulati felmérésében a vállalatok az aktuális helyzetüket még pozitívan értékelték ugyan, de a következő hat hónapra vonatkozó kilátásaikat már borúlátóan ítélték meg.

A német építőipari ágazat 893 ezer alkalmazottat foglalkoztató 73 ezer vállalkozása tavaly 143 milliárd euró forgalmat bonyolított, 5,8 százalékkal magasabbat az előző évinél. A HDB elnöke a vázolt problémák ellenére is a forgalom további 2 százalékos növekedését tartja valószínűnek az idén. Peter Hübner hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "amennyiben nem sikerül záros határidőn belül megoldani az alapanyag ellátásban jelentkező problémákat, az idei prognózist kénytelenek leszünk újragondolni".

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)