Jump to content

A járvány enyhülésével is pörög a digitális pénzforgalom

2021. 09. 27. 16:45

8,5 százalékkal nőtt a bankkártya elfogadóhelyek száma az előző negyedévhez viszonyítva, és a hazai kibocsátású kártyás vásárlások értéke most haladta meg először a készpénzfelvétel arányát Magyarországon. A MNB adatai alapján az elektronikus fizetés infrastruktúrájának bővülése mellett az erős ügyfélhitelesítésnek köszönhetően csökkent a visszaélések száma is.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai az elektronikus fizetési lehetőségek számának további bővüléséről árulkodnak. A második negyedévben kis híján 149 ezer fizikai és valamivel több mint 28 ezer online elfogadóhely tartozott a hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatához. Ez az év első három hónapjához viszonyítva 8,5 százalékos növekedést jelent. Míg 2021. március 31-én mintegy 212 ezer POS-terminál üzemelt az elfogadóhelyeken, számuk június 30-án már csaknem 226 ezer volt.

A koronavírus-járvány enyhülését követő újranyitásról és a gazdaság élénküléséről tanúskodik az, hogy a második negyedévben mind a kártyás vásárlások, mind a készpénzfelvételek száma és értéke is emelkedett az előző negyedhez képest. Külön érdemes kiemelni, hogy a hazai kibocsátású kártyákkal idehaza lebonyolított vásárlások értéke idén a második negyedévben haladta meg először az ugyanezekkel a kártyákkal végrehajtott készpénzfelvételek értékét.

A jegybank pénzforgalmi jelentésének további fontos megállapítása, hogy csökkent a hazai kibocsátású fizetési kártyával elkövetett visszaélések száma. Az online kártyás vásárlások esetében, ahol az incidensek túlnyomó többségét történik, a visszaélések darabszáma 34 százalékkal, míg értéke 17 százalékkal csökkent 2020. második félévéhez képest - írja az iotzona.hu.

„A második félév pénzforgalmi adataiból egyértelműen kiolvasható a járványhelyzet enyhülése és az élet visszarendeződése, ahogyan az is, hogy a digitális fizetési megoldások a korlátozások után is megőrizték népszerűségüket, és arányuk várhatóan a jövőben is emelkedni fog. Az OTP Csoport számos megoldást és szakértő segítséget kínál az elektronikus fizetés elfogadás biztosítására azoknak a szolgáltatóknak és kereskedőknek, akik a bizonytalan gazdasági helyzet miatt eddig ezt a lépést elhalasztották” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank kártyaelfogadás-szolgáltatás és ATM-menedzsment vezetője.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)