Jump to content

Pénteken kezdődik a Budapest Design Week programsorozata

2021. 10. 07. 12:00

New Standards mottóval rendezik meg idén a Budapest Design Weeket (BDW), amely péntektől október 17-ig Budapesten és több másik városban csaknem 200 programmal - kiállításokkal, szakmai rendezvényekkel, városi sétákkal, kézműves workshopokkal és nyitott stúdiókkal - várja az érdeklődőket.

A Budapest Design Week fontos állomása annak, hogy a magyar formatervezési kultúra megmutassa, hol tart és mire képes - mondta el az eseménysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.

Pomázi Gyula hozzátette, a BDW egy új és furcsa világ leképezését kívánja megmutatni: a pandémia óta ugyanis egészen más attitűdök, szokások jelentek meg, ebben a korszakban pedig a kreatívipari ágazatok szerepe még fontosabbá válik.

Osvárt Judit, a Budapest Design Week fesztivál kurátora az idei rendezvénysorozat mottójáról szólva elmondta, a New Standards szlogen éppen ezekre a jelenségekre utal. Már évek óta fontos téma a fenntarthatóság, a szociális érzékenység, szinte mindenhatóvá vált az internet, miközben erős átalakulás tapasztalható a munka világában - emlékeztetett.
Mint hozzáfűzte azonban, a pandémia felgyorsította mindezeket a folyamatokat: átalakult a mobilitás, elterjedt a home office, ezzel együtt változóban van a divat világa is, mindebben pedig a designereknek kulcsszerepe van.

A New Standards szlogen legnyilvánvalóbb megjelenési formája a BDW központi kiállítása, amely a Societé Budapest épületében 30 fiatal, 30 év alatti magyar tervező prototípus fázisban lévő termékét mutatja be, míg a kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések a mobilitási szokások változásáról, a home office elterjedésének a divat világára gyakorolt hatásáról, valamint a virtuális valóság jövőjéről, például a virtuális divat- és luxuscikkekről szólnak majd.

Osvárt Judit elmondása szerint a Budapest Design Weeken konferenciát és kiállítást szerveznek a social design témakörében, a Nyitott Stúdióik programjai a designstúdiókba engednek betekintést, lesznek vállalkozásfejlesztési események, valamint számos egyéb kiállítás, workshop, városi séta és egyéb program várja az érdeklődőket.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója a Budapest Design Week egyik kiemelt kísérőprogramjáról, az MDDÜ által rendezett 360 Design Budapest kiállításról szólva elmondta: a tárlat már öt nemzetközi díjjal, köztük a formatervezés világának legfontosabb elismerésével, a Red Dot Díjjal is büszkélkedhet.

A Bálna Budapest épületében már megnyílt kiállítás 28 magyar és 10 regionális tervező munkáját mutatja be. A legfőbb témakör a fenntarthatóság, olyannyira, hogy a kiállítás maga is az újrahasznosíthatóság jegyében készült - mondta el Bata-Jakab Zsófia.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)