Jump to content

Az OBA felméri a kártérítési limit feletti ügyfelek, illetve a kártérítésre nem jogosultak létszámát

2022. 03. 04. 13:10

A Sberbank adatai alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) fel fogja mérni a pénzintézet pontos betétesi állományát, és ez alapján tudja majd összegezni a kártérítési limit feletti ügyfelek, illetve a kártérítésre nem jogosultak létszámát - válaszolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI kérdésére.

A jegybank Pénzügyi Szervezetek Felügyeletéért és Fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége megerősítette azt, hogy az OBA-kifizetésre nem jogosultak követeléseit, illetve a limit feletti követeléseket a végelszámolási eljárás során, annak szabályai szerint elégítik majd ki.

Miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, az MNB szerdán bejelentette: visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását a hazai hitelintézet súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt.

Az OBA 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért - írták.

Az alap védelme magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok betéteire és az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatokra vonatkozik - jelezte a jegybank.

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése; a kifizetési folyamat utána indulhat meg.

Az OBA honlapjára kikerült közleményében szerdán úgy fogalmazott, hogy "a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást".

(Forrás: penzugyguru.co.hu, sikeresceg.co.hu,MTI/Fotó: pixabay.com)