Jump to content

Júniusban romlott az euróövezet gazdasági hangulatindexe

2022. 06. 29. 16:46

Júniusban ugyan az előzetes értéknél kevésbé, de csökkent a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) által végzett havi rendszeres felmérés végleges adatainak tanúsága szerint.    

Júniusban a gazdasági hangulatindex (ESI) mind az EU-ban, mind az euróövezetben csökkent: az EU-ban 1,7 ponttal 102,5 pontra, az euróövezetben pedig 1,0 ponttal 104,0 pontra, ami tavaly március óta a legalacsonyabb érték. Az euróövezeti előzetes érték 103,0 pont volt.

A foglalkoztatási várakozások mutatója (EEI) szintén csökkent, az EU-ban 1,6 ponttal 110,6 pontra, az euróövezetben 1,7 ponttal 110,9 pontra.

Az EU-ban az ESI júniusi csökkenése az építőipari vezetők, a fogyasztók és kisebb mértékben a kiskereskedelmi vezetők körében bekövetkezett bizalomromlásnak tudható be. A szolgáltatószektorban és a feldolgozóipari szektorban a bizalom viszont javult.

A kiskereskedelmi index mínusz 5,1 pontra csökkent mínusz 4,2 pontról.

A fogyasztói hangulatindex mínusz 23,6 pontra, 2020 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent a májusi mínusz 21,2 pontról. A háztartások jövőbeni pénzügyi helyzetükre vonatkozó kilátásai rekordalacsony szintre, a múltbeli pénzügyi helyzetükre vonatkozó értékelésük pedig 9 éves mélypontra esett. Ezzel egyidejűleg a nagyobb értékű beszerzésre és az általános gazdasági helyzet alakulására vonatkozó várakozásaik a járványból való kilábalás óta nem látott alacsony szintre csökkentek.

Az építőipar mutatószáma 3,7 pontra csökkent júniusban a májusi 6,3 pontról.

A szolgáltatóipari mutató 14,8 pontra, tavaly november óta a legmagasabbra emelkedett a májusi 14,1 pontról, szemben a 12,5 pontos előzetes értékkel.

A feldolgozóipari index 7,4 pontra ment fel 6,5 pontról. Az index végleges értéke lényegesen jobb lett az előzetes kalkuláció 4,6 pontjánál. A gyártók elősorban a jövőbeni termelést és a rendelésállományt illetően vettek fel bizakodóbb álláspontot, visszafogták viszont foglalkoztatási várakozásaikat. Az ESI a hat legnagyobb uniós gazdaságban csökkent: a legmarkánsabban Hollandiában, 3,6 ponttal, de Németországban is 1,9 ponttal, Spanyolországban szintén 1,9 ponttal,

Lengyelországban pedig 1,5 ponttal, Franciaországban 1,0 ponttal és Olaszországban szintén 1,0 ponttal csökkent.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)