Jump to content

A vártnál jobban alakult a második negyedévi német GDP-növekedés

2022. 08. 25. 14:32

A második negyedévben a várakozások feletti növekedést ért el a német gazdaság, elsősorban az élénk belső fogyasztásnak köszönhetően a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint. Az idei második negyedévi növekedéssel a német gazdaság teljesítőképessége elérte a 2019 negyedik negyedévi, a koronavírus-járvány előtti szintet.

Az első negyedévi 1,5 százalék után és a várt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévben a német bruttó hazai termék a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben a várt zéró bővülés helyett. Az első negyedévben 0,2 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés.

A német gazdaságot a második negyedévben elsősorban a magán- és kormányzati fogyasztás támogatta. Az erőteljes áremelkedés és az energiaválság ellenére a fogyasztók éltek a pandémiás időszak szinte valamennyi korlátozásának feloldása által nyújtott lehetőséggel: sok pénzt fordítottak utazási és szabadidős kiadásokra. A lakossági fogyasztás 0,8 százalékkal volt magasabb, mint az első negyedévben. Az állam 2,3 százalékkal növelte fogyasztását.

A vállalati beruházások, mindenekelőtt gépek, berendezések és járművek beszerzésére fordított összegek az előző negyedévhez képest szintén nőttek, 1,1 százalékkal. Az építési beruházások viszont 3,4 százalékkal csökkentek.
A külkereskedelmi forgalom összességében nőtt. Bár a második negyedévben az ukrajnai háború hatására jelentősen kevesebb árut exportáltak Oroszországba, mint az év elején, a vállalatok összességében stabil kivitelről számoltak be: a világszerte megszakadt ellátási láncok ellenére 0,3 százalékkal több árut és szolgáltatást exportáltak, mint az első negyedévben. Az import az előző negyedévhez képest erőteljesebben, 1,6 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipar teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent; különösen az energiaigényes ágazatok, így például a vegyipar, valamint a fémgyártás és -feldolgozás vetette vissza a növekedést. A szolgáltatási szektor legtöbb ágazatában azonban a járványellenes korlátozások feloldása a gazdasági teljesítmény növekedéséhez vezetett.
Az Európai Unió többi nagy tagállamában a gazdaság a második negyedévben erőteljesebben bővült, mint Németországban: az első negyedévhez képest Spanyolországban 1,1 százalékkal, Olaszországban 1,0 százalékkal, Franciaországban pedig 0,5 százalékkal nőtt a GDP. Néhány kisebb ország viszont Németországhoz hasonló, 0,1 százalékos növekedést, vagy akár enyhe csökkenést is mutatott.

Az Európai Unió egésze az Eurostat európai statisztikai hivatal előzetes számításai szerint 0,6 százalékos negyedéves GDP-növekedést ért el a második negyedévben. Éves bázison a többi uniós tagállam szinte mindegyike magasabb GDP-növekedést ért el a második negyedévben mint Németország.

Az Egyesült Államokban a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény negyedéves bázison.
A koronavírus-járvány által nem érintett utolsó negyedévhez, 2019 negyedik negyedévéhez hasonlítva Németország bruttó hazai terméke a 2022-es második negyedévben tért vissza az akkori szintre. Spanyolország gazdasági teljesítménye viszont még jóval alatta van az akkori szintnek, 2,5 százalékos lemaradást mutat, míg az EU egésze már 2,0 százalékkal felette jár. Franciaország és Olaszország gazdasági teljesítménye 1,0 százalékkal haladja meg a válság előtti szintet. Az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye az idei második negyedévi enyhe csökkenés ellenére is 2,5 százalékkal haladja meg a válság előtti szintet.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)