Jump to content

Csökkent a cseh bruttó hazai termék a harmadik negyedévben

2022. 11. 01. 17:05

A harmadik negyedévben 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, éves összehasonlításban azonban még így is 1,6 százalékos bővülést ért el a cseh gazdaság - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.

A GDP negyedéves szintű csökkenését elsősorban a hazai kereslet visszaesése okozta. Már negyedik negyedéve költenek kevesebbet a háztartások - jelezte Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Visszaesést jeleztek a kereskedelemben, a közlekedésben, a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban, míg az ipar egésze mérsékelten bővült.

Az éves szintű GDP-növekedés mögött alapvetően a tőkefelhalmozás és a külföldi kereslet áll - mutatott rá a statisztikai hivatal.

A második negyedévben 0,5 százalékkal bővült a cseh gazdaság, éves összevetésben ez 3,7 százalékos növekedést eredményezett.

A CTK hírügynökségnek nyilatkozó pénzügyi-gazdasági elemzők a negyedik negyedévben a GDP további csökkenésére számítanak, szerintük a cseh gazdaság útban van a recesszió felé, a kérdés csak az, hogy a recesszió mennyi ideig fog tartani. Éves szinten azt várják, hogy idén a cseh GDP 2,5 százalékkal nő, a koronavírus-járvány következtében alacsony tavalyi bázishoz képest.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)