Jump to content

Az MNB módosította a 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját

2023. 01. 19. 09:44

Változatlanul a pénzügyi szektor stabilitása és a bizalom fenntartása az alapértéke a 2020-2025 közötti felügyeleti stratégiának, amelynek módosított változatát a Magyar Nemzeti Bank a honlapján tette közzé - tájékoztatta az MNB kedden az MTI-t.

A jegybank közleménye szerint a felülvizsgált stratégiában új elemként jelenik meg a pénzügyi szektor környezeti fenntarthatóságának elősegítése, valamint a technológiai fejlődés kiemelt támogatása, illetve az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése.

A felügyeleti stratégiát 2019 végén fogadták el; a nem sokkal később kitörő Covid-járvány, illetve a tavaly február végén indított orosz-ukrán háború miatt is célszerű volt újra áttekinteni a felügyeleti prioritásokat - magyarázták.

Az MNB felügyeleti jogkörében eljárva számos intézkedést hozott 2020 és 2021 folyamán a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére, valamint az intézmények sokkellenálló-képességének megóvása érdekében - emlékeztettek.

Arra is kitértek, hogy az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg az egyes felügyelt szektorok és intézmények korábban előrevetített fejlődési pályáját.

Az MNB fogyasztóvédelmi tevékenységének keretében kiemelt figyelmet fordít a tisztességes szolgáltatói magatartásra, a sérülékenyebb fogyasztók védelmére, valamint a határon átnyúló pénzügyi tevékenységek kockázatának csökkentésére - írta az MNB közleményében.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)