Jump to content

Fitch: két évtizedes mélyponton a stabil osztályzati kilátások aránya a feltörekvő európai térségben

2023. 02. 27. 09:53

Két évtizede nem mért mélypontra süllyedt a feltörekvő európai térség stabil kilátással nyilvántartott államadós-osztályzatainak aránya a Fitch Ratings besorolási listáján - áll a nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett tanulmányában.

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez a folyamat is annak a sokkhatásnak az egyik megnyilvánulása, amelyet az ukrajnai háború gyakorolt a régió szuverén osztályzataira.

A cég úgy fogalmaz: a háború mindenekelőtt emberi tragédia, de példátlan hatással járt a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzataira is.

A Fitch Ratings kimutatása szerint most, egy évvel a háború kitörése után alig 36 százalék azoknak a besorolással ellátott közép- és kelet-európai gazdaságoknak az aránya, amelyeknek szuverén osztályzataira a cég stabil kilátást tart érvényben.

A stabil kilátású minősítések aránya 2003 óta nem volt ilyen alacsony a régióban.

A Fitch elemzői kiemelik, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly februárban a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzatainak 70 százalékára volt érvényben stabil kilátás a cég szuverén minősítési listáján.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a stabil kilátású közép- és kelet-európai osztályzatok jelenlegi 36 százalékos aránya messze a legalacsonyabb a Fitch Ratings regionális szuverén besorolási portfolióin belül.

Az osztályzati kilátások megoszlása ugyanakkor most kiegyensúlyozottabb, mint a múltbeli szélsőértékek idején: a pozitív kilátású minősítések aránya jelenleg 23 százalék, a negatív kilátású besorolásoké 32 százalék a feltörekvő európai térségben - közölte a Fitch.

A cég a térség hét gazdaságának államadós-besorolására tart érvényben negatív kilátást, ugyanannyira, mint a koronavírus-járvány csúcspontján.

A Fitch Ratings Észak-Macedónia "BB plusz" és Románia "BBB mínusz" államadós-besorolását már az ukrajnai háború előtt negatív kilátással tartotta nyilván. Csehország és Észtország egyaránt "AA mínusz", Magyarország "BBB" és Szlovákia "A" osztályzatának negatív kilátása elsősorban a háború okozta energiaválságot és a költségvetési kockázatokat tükrözi - áll a Fitch elemzésében.

A cég szerint Törökország "B" besorolásának negatív kilátását a török gazdaságpolitikából eredő, hosszú ideje fennálló kockázatok indokolják.

Ukrajna és Fehéroroszország leminősítésével együtt a folyamat jelzi azt az alapvető romlást, amelyet a háború a térség szuverén adósainak hitelpiaci kondícióiban előidézett - hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.
A Fitch Ratings közölte: alapeseti várakozása szerint a háború az idén jelenlegi paraméterein belül folytatódik, és a feltörekvő európai gazdaságok szuverén hitelképességének elsődleges meghatározó tényezői továbbra is a háború geopolitikai kihatásai, átgyűrűző gazdasági hatásai és az ezekhez kötődő szakpolitikai válaszlépések lesznek.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)