10 év, 10 élelmiszer - így drágult az életünk
Egyelőre nehéz megmondani, mennyivel csökken a héten bejelentett áfacsökkentés nyomán az alapvető élelmiszerek ára jövőre. Azt viszont már most kijelenthetjük, eltörpül majd ahhoz képest, amennyivel drágult az életünk az elmúlt 10 évben. Mutatjuk!
A héten bombaként robbant a hír, hogy a kormány, jövő évi költségvetési tervezetében - melyet a napokban juttatott el a Nemzetgazdasági Minisztérium a Költségvetési Tanácsnak - komoly áfacsökkentést tervez.
Az adócsökkentés éve lesz a 2017-es költségvetés - jelentette ki Varga Mihály.
A miniszter többek között bejelentette, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett arra készülnek, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelje.
Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a lépés pontosan milyen hatással lesz a magyarok pénztárcájára nézve, de ha a sertéshúsnál alkalmazott árkorrekció tapasztalatait vesszük alapul, akkor egyértelmű, hogy a fogyasztók is jól járnak majd.
Mindez persze eltörpül majd ahhoz képest, amennyivel az élelmiszerek ára emelkedett az elmúlt 10 évben, a KSH statisztikái szerint ugyanis 2006 óta jelentősen drágult az életünk. A Pénzcentrum most 10 példán keresztül mutatja, hogyan emelkedett az élelmiszerek ára Magyarországon.
Azt persze még mindjárt az elején szeretnénk leszögezni, hogy az elmúlt 10 év nem csak az árak emelkedéséről szólt. Habár messze vagyunk már az 1991-ben mért 35 százalékos inflációs csúcstól, 2006 óta így is közel 40 százalékkal értékelődött le a fizetőeszközünk. A KSH statisztikái szerint az inflációs ráta a legutóbbi két esztendőben viszont már mínuszos volt. Na, de nézzük, minek hogyan változott az ára.
Sertéshús: 1000 Ft -> 1300Ft
A KSH adatai szerint, míg 2006-ban mindössze 1000 forintot kértek el a hentesek a sertéscomb kilójáért, addig tavaly már 1300 forintos árcédulával kínálták a portékát. Ez 30 százalékos áremelkedés.
Marhahús: 1130Ft -> 1810Ft
A marhahús esetében a sertésnél is súlyosabb a helyzet: 10 évvel ezelőtt 1130 forintot kóstált a rostélyos kilója, tavaly azonban már 1810 forintot kellett kicsengetni ezért a mennyiségért a piacokon. Ez tehát bő 60 százalékos növekedést jelent.
Bontott csirke: 538Ft -> 791Ft
A csirkehúsnál is komoly árváltozást tapasztalhattak a magyarok az elmúlt évtizedben. Itt bő 45 százalékos emelkedést takar a tavaly mért 791 forintos kilónkénti ár, a 2006-ban átlagolt, 538 forinthoz képest.
Tojás: 22Ft -> 38Ft
Egy tojás 22 forintot kóstált 10 évvel ezelőtt a boltok polcain, a tavaly azonban már bő 70 százalékkal többet, vagyis 38 forintot kértek el a sárga apróságért a kereskedők. Kíváncsiak leszünk, mekkora diszkontot hoz majd a tojás esetében bejelentett áfacsökkentés, és mennyit nyelnek majd le belőle a kereskedők
Liszt: 75Ft -> 135Ft
A liszt kilónkénti ára is jócskán drágult, a 80 százalékos emelkedéssel 2015-ben már 135 forintért vihettük haza ugyanazt a mennyiséget, amiért 2006-ban még csak 75 forintot kértek.
Tej: 168Ft -> 230Ft
A tej esetében is bejelentett áfacsökkentés remélhetőleg jótékony hatást gyakorol majd az árakra, a 2015-ben tapasztalt literenkénti átlagár (230 Ft/l)) ugyanis közel 40 százalékos drágulást takar 10 éves viszonylatban.
Burgonya: 106Ft -> 142Ft
A burgonya ára sem úszta meg az elmúlt években az áremelkedést, itt is közel 40 százalékos drágulásról beszélhetünk. Jelenleg 142 forintot kóstál egy kiló burgonya, míg 2006-ban elég volt 106 forintot kicsengetni, ha egy jó adag paprikáskrumplival leptük volna meg a családot.
Párizsi: 729Ft -> 1290Ft
Sokak arcáról fagy le a mosoly, ha piacon párizsiért állnak sorba, az áremelkedés ugyanis majdnem 80 százalékos. Ma 1290 forintot kérnek egy kilóért, míg 10 esztendővel ezelőtt csak 729-es árcédula szerepelt a felvágott előtt a pultban.
Trappista sajt: 1230Ft -> 1580Ft
Közel 30 százalékkal, vagyis pontosan 350 forinttal kell többet fizetni manapság 1 kilogramm trappista sajtért, mint 10 évvel ezelőtt. A háziasszonyok ráadásul csak abban bízhatnak, hogy a tejnél várható áfacsökkentésnek lesz majd hatása a késztermékekre is.
Étolaj (napraforgó): 267Ft -> 453Ft
Gyakorlatilag egyetlen magyar család konyhájából sem hiányozhat az étolaj, így a legtöbb háztartást rendkívül nehezen érinti, hogy a napraforgó-olaj literenkénti átlagára 70 százalékkal lett magasabb. Ez tehát azt jelenti, hogy míg 2006-ban 267 forintos árcédulával kínálták az étolajat a boltok polcain, addig tavaly már 453 forintért ütötték be az eladók ugyanezt a mennyiséget a kasszánál.