Jump to content

Hivatalos: marad a tranzakciós illeték

2016. 05. 05. 19:28

Hiába van a lakosságnál kétszer annyi készpénz, mint 5 évvel ezelőtt, az NGM elzárkózik a tranzakciós illeték kivezetésétől. Az ingyenes készpénzfelvétel eltörlésével kapcsolatos kérdésre viszont nem kívánt reagálni a minisztérium.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

"A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain" - reagálta a Pénzcentrum megkeresésére az NGM.

A tárca szerint egyébként nem is a tranzakciós illeték felel elsődlegesen az aggasztó statisztikákért; a magas készpénzállományt ők egyrészt az alacsony hozamkörnyezettel és a rejtett gazdasággal magyarázzák. Varga Mihály szerint azonban annak kiderítéséhez, hogy miért alacsonyabb Magyarországon az elektronikus készpénzhasználat, bővebb elemzésre lesz majd szükség.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)