Jump to content

Tényleg bukás lesz a CSOK?

2016. 05. 17. 08:58

A magyarok többsége úgy gondolja, hogy neki nem jár a CSOK, ezért sokan nem is próbálnak lakást vásárolni a támogatással. Persze ellenpélda is akad, tízből kilenc igénylőnél egyedi elbírálásra van szükség. A Portfolio konferenciáján résztvevők túlnyomó többsége szerint az otthonteremtési programnak "Nagyobb a füstje, mint a lángja", de a keresletnövelő hatása miatt a lakásárak idén 15 százalékkal nőhetnek, és akár negyedével több lakáshitelt is felvehetünk 2016-ban.

A magyarok többsége (79 százalék) azt gondolja, hogy nem jogosult a CSOK-ra, ezzel szemben a lakásvásárlók fele az, aki nem valószínű, hogy megkapná a támogatást - mondta Demeter Ákos, a Deloitte partnere a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján. A lakásvásárlásokat egyébként nem a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) fogja várhatóan hajtani, ugyanis mindössze az ügyfelek 2 százaléka mondta azt, hogy nemcsak biztosak abban, hogy megkaphatják a kedvezményt, hanem élni is fognak vele.

Kik szeretnének CSOK-ot felvenni?

A 21 éves egyetemista is átszalad a bankba, hogy nagyon szerelmes és három gyereket fog csinálni, adjunk neki 50 millió forintot. Emellett a 39 éves hölgy a 62 éves férjével is három gyereket akar - mondta Oláh Márton, az FHB vezérigazgatója. Ez is jelzi, hogy hiába szeretnének sokan élni a CSOK-kal, nem csupán az elméleti határok miatt eshetnek el a támogatástól az igénylők.

A CSOK iránt érdeklődők kétharmada nő, a fiatalok inkább használt lakásra vadásznak, az idősebb korosztály pedig bővítésre venné igénybe a kedvezményt - tette hozzá Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese.

A CSOK mellé a legtöbbeknek hitel is kell

Önmagában a CSOK a legtöbb családnak nem elegendő egy lakás vásárlásához, ezért lakáshitelre is szükség lehet. A Hitelezés konferencia szakértői szerint nagyjából negyedével több hitelt vehetünk fel idén, mint tavaly, ez többek között az otthonteremtési programnak is köszönhető. A szakértők kétharmada szerint viszont
"Nagyobb a füstje, mint a lángja" a támogatásnak, ugyanis a 10 milliós kedvezménnyel kevesen tudnak élni. Az viszont elvitathatatlan tény, hogy a programnak jelentős keresletnövelő hatása lehet, vagyis a lakások iránt megnőhet az érdeklődés.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)