Jump to content

Nem csak a szülő perelhet

2016. 10. 29. 13:18

A kormány beterjesztette pénteken a szülőtartásról szóló törvénymódosítást. Eszerint nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést, amely a felnőtt korú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről - adott tájékoztatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Közleményükben hangsúlyozták: a szülőtartás célja a rászoruló idősek védelme; az idős vagy rászoruló családtagokról gondoskodás pedig "erkölcsi és alkotmányos alapelv".

A törvénymódosítás a magyar jogrendben meglévő intézmény továbbvitele és kiterjesztése. A rászoruló szülőknek eddig is jogukban volt pert indítani felnőtt gyermekük ellen a járási hivatalon keresztül a tartási követelésért. Változás az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést, amely a felnőtt korú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről.

A minisztérium azt írta, a magyar állam "biztonságot nyújt idős vagy rászoruló állampolgárainak". Ahogy azonban a gyermeknevelés felelősségét, az idős szülőről gondoskodást sem vállalhatja át teljes egészében az állam, mert annak első számú felelőse a család - fűzték hozzá.

Az Emmi úgy fogalmazott: "az, aki képes rá és mégsem gondoskodik a szülőjéről, hálátlan". Akinek van pénze és mégsem gondoskodik a szülőjéről, "valójában a többi adófizetőt terheli".

Jelezték, az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban jogi normák szabályozzák a gyermekek tartási kötelezettségét szüleik iránt.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az ellátás költségeit csak attól lehet kérni, aki az anyagi helyzete alapján képes megsegíteni szülőjét. Nem köteles a szülőjét eltartani az, aki ezzel saját vagy gyermekei tartását veszélyeztetné.

Az állam által az időseknek biztosított nyugdíj, anyagi és egyéb szociális ellátások változatlanul megmaradnak - teszik hozzá.

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)