Jump to content

Kiverte a biztosítékot a képviselők adóbevallása

2016. 11. 02. 11:07

Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja azokat a parlamenti képviselőket és más tisztségviselőket, akik a vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál nagyobb készpénzt vallottak be, hogy befizették-e az adót a megjelölt összeg után  - jelentette ki Jurij Lucenko főügyész keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Saját vagyonáról nyilatkozva Lucenko kijelentette, hogy annak java részét még felesége kereste meg üzletasszonyként. Neje a főügyész állítása szerint üzleti érdekeltségeinek egy részét eladta, mielőtt először parlamenti képviselő lett 2012 decemberében, másik részét pedig fiukra íratta. 

A főügyész bevallása alapján bankszámlákon csaknem 6,5 ezer dollárt, 469 eurót és 12 514 hrivnyát (körülbelül 141 ezer forintot) tart, továbbá 150 ezer hrivnyát (mintegy 1,7 millió forintot) készpénzben. Felesége, Irina Lucenko egyéb bankszámlákon tartott összegek mellett készpénzben 450 ezer hrivnyát (mintegy ötmillió forintot), 50 ezer eurót és 280 ezer dollárt tart készpénzben. Eszerint a főügyész hivatalának a vezető saját nejét is vizsgálat alá kell vennie.

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak - összesen mintegy 50 ezer személynek - elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtáshoz Kijevnek.

A vagyonbevallások benyújtási határideje múlt vasárnap éjfélkor járt le.

Luxusóra és borgyűjtemény, sportkocsik, antik tárgyak

A vagyonnyilatkozatokban elképesztő mennyiségű valuta szerepel, többeknél milliós nagyságrendben. Az ország miniszterelnöke 1,2 millió dollárt és 460 ezer eurót tart készpénzben, és kedvenc hobbija a luxuskarórák gyűjtése. Van, aki a sportkocsik szerelmese, mások pedig antikvitásokat gyűjtenek, vagy 1780 palackos borgyűjteményt szedtek össze, amiből egyes palackok ára eléri a 10 ezer dollárt. Ez meglehetősen sok embernél kiveri a biztosítékot egy olyan országban, ahol az átlagkereset alig haladja meg az 50 ezer forintot.

A politikusok szerint semmi megdöbbentő nincs abban, hogy valutában tartják a pénzüket, mivel a hrivnya nagyon sokat vesztett az értékéből az elmúlt években.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: pixabay.com)