Jump to content

Ön számít év végi bónuszra?

2016. 12. 15. 17:23


Egy tanácsadó cég felmárése szerint itthon a cégvezetők csupán 5%-a gondolja úgy, hogy az alkalmazottakat az év végi bónusz majd erősíti a vállalat iránti hűségben.  

Csak minden tizedik magyar munkavállaló kap 13. havi fizetést, és minden ötödik év végi bónuszt.  A bónuszok 195 ezer forinttól  320 ezer forinti terjednek, a külföldi multiknál ennél is jobb, átlagosan 350 ezer forintos juttatás jellemző, a csúcsot viszont a pénzintézetek tartják, ahol átlagosan 487 ezer forintos bónuszt osztanak

Amennyiben a cég nem tud bónuszt fizetni a munkavállalóinak, célszerű ha a tulajdonos időben "értesíti" erről az alkalmazottait, és nem csak az év végi köszöntő/köszönőlevélben értesülnek a rossz hírről.

A jutalmazás kialakításánál érdemes a következetességet és átláthatóságot szem előtt tartani. Ha az alkalmazottaknak kiismerhetetlen a jutalmazás rendszere, akkor könnyen érezhetik úgy, hogy csak a főnök barátai részesülnek a bónuszban, és az is meglehet, hogyha egyik évben bejelentés nélkül érkezik a jutalom, akkor a következő évben ugyanúgy elvárják – és aztán csalódás éri őket, ha nincs.

(Forrás: penzugyguru.hu; forbes.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)