Jump to content

Mama, miért olyan nehéz minden?

2016. 12. 24. 15:29


Ezt kérdezte búcsúlevelében az a 24 éves japán lány, aki a rengeteg túlórája miatt inkább az öngyilkosságot választotta és kivetette magát az ablakon. Japánban sajnos nem egyedülálló az eset, már neve is van a jelenségnek, amikor valaki szó szerint halálra dolgozza magát: karoshi.

A karoshi Japánban nem ritka jelenség. A munkavállaló szó szerint halálra dolgozza magát. Ilyenkor előfordulhat, hogy leáll a szíve, de az is, hogy nem bírja a nyomást és végez magával. Évente több mint 2000 karoshi halálról tudnak Japánban, azonban minden bizonnyal több az áldozat, de sem a családok, sem a cégek nem sietnek eldicsekedni azzal, hogy valaki halálra dolgozhatja magát a huszonegyedik században.

Nemrég készült egy jelentés Tokióban, amely kifejezetten riasztónak találja a túlzott munkahelyi hajtást, amely súlyos egészségügyi és ebből adódóan gazdasági kárt okoz az országnak.  A felmérések szerint a japán cégek 23 százalékánál a dolgozók legalább 80 túlórát teljesítenek havonta. Márpedig ez a nyolcvan túlóra a kritikus határ, e fölött vészesen nő a súlyos szív- és érrendszeri betegség valószínűsége. De folyamatosan emelkedik a depressziósok és az öngyilkosságok száma is a túlmunka miatt.

A kormány kétségbeesetten küzd a karoshi ellen, mert (nem csak emiatt) növekvő mértékben fogy Japán lakossága. Idén először egymilliónál kevesebb gyerek született a távol-keleti szigetországban. A fiatalok jelentős része annyira a karrierjére koncentrál, hogy nem jut ideje a párkapcsolatra. Gyereket pedig alig vállalnak, mondván: oly sok órát  és energiát vesz igénybe a munkahely, hogy a családra már végképp nincs idő.

(Forrás: penzugyguru.hu, hvg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)