Jump to content

Mi a teendő a talált pénzzel?

2017. 02. 19. 16:17


63 ezer forintnak megfelelő fontot kell büntetésként fizetnie annak az angol nőnek, aki egy élelmiszerboltban vágta zsebre a földön talált 20 fontos bankjegyet. A probléma azzal kezdődött, hogy az egészet rögzítette a bolt kamerája és a pénzt elhagyó férfi rendőrt hívott, majd feljelentést tett.

A nőt kihallgatták és miután bevallotta tettét 63 ezer forintnak megfelelő angol fontot kellett fizetnie, és hivatalosan elítélt bűnözővé vált.

Mit mond a magyar jogszabály?

Magyarországon a törvény szerint a talált dolgokat - annak értékétől függetlenül - kötelesek vagyunk elvesztőjének, tulajdonosának, esetleg a dolog átvételére jogosult személynek visszaadni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a talált pénzt a megtalálás helye szerint illetékes jegyzőnél adhatjuk le.

Amennyiben pedig ennek a kötelességünknek a megtalálástól számított 8 napon belül nem teszünk eleget, akkor szabálysértést (50 ezer forint elsajátításáig) vagy bűncselekményt követünk el.

Nem mindegy, hol találjuk

Ha a talált tárgyat, pénzt vagy pénztárcát egy bevásárlóközpontban, esetleg a buszon vagy villamoson találjuk meg, (vagyis a közönség számára nyitva álló helyen) akkor a hely üzemeltetőjének, vagy annak alkalmazottjának kell azt átadnunk. Ekkor, ha kideríthető, hogy kié az elhagyott dolog, akkor az üzemeltető őt értesíti, amennyiben pedig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a pénz az államkasszába kerül.

Ha az utcán találtunk meg a pénzt és leadjuk a jegyzőnek, akkor nyilatkoznunk kell arról, hogy igényt tartunk-e a talált dolog tulajdonjogára. Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot - ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott - a megtalálónak ki kell adni.

(Forrás: penzugyguru.hu; metro.co.uk; penzcentrum.hu)