Jump to content

Már 50 ezernél is több a csok-igénylés

2017. 07. 31. 19:02


Meghaladta az 50 ezret a benyújtott családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylések száma a legfrissebb adatok szerint, a kért támogatási összeg pedig elérte a 136 milliárd forintot - ismertette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az államtitkár elmondta, hogy idén 211 milliárd, jövőre 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására.

2016. évi fordulatot követően 2017 első felében folytatódott a lakáspiac felívelése, az első hat hónapban 5004 lakás épült az országban, 46 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kormány az otthonteremtési programmal azt szeretné elérni, hogy minden családnak segítsen minőségi otthonhoz jutni, és a lakásépítések felfutása új lendületet adjon, erősítse a gazdasági növekedést. Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára szerint a családok számára a biztos lakhatás megteremtése, a saját otthon biztonságos hátteret teremt a gyermekvállaláshoz.

Az NGM államtitkára újságírói kérdésre elmondta: folyik a csok teljes körű felülvizsgálata, szakmai egyeztetések folynak arról, hogyan lehet a családpolitikai kedvezményt még inkább elérhetővé tenni, és mi szükséges ahhoz, hogy a csok továbbra is elláthassa gazdaságélénkítő szerepét. A szakmai vélemények összegzése után alakul majd ki az a reformcsomag, amelyről a kormány a későbbiekben dönthet.

(Forrás: penzugyguru.hu; kormany.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)