Jump to content

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

2017. 10. 29. 11:28

Emelkedő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 39 667,13 ponton állt, ami az előző heti záróértékénél 534,51 ponttal, 1,37 százalékkal magasabb, de a héten új történelmi csúcson is állt az index.

A négynapos kereskedési héten a részvénypiac forgalma 53,75 milliárd forint volt az előző heti 52,50 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. tőzsdei elemzésében emlékeztetett, hogy a héten újabb történelmi csúcsot ért el a BUX-index, ami a csütörtöki kereskedésben rövid ideig 40 000 pont felett is járt. A vezető részvények közül elsősorban a Mol és az OTP húzták az emelkedést, a Richter és a Magyar Telekom kissé lemaradó volt. A hazai árfolyamok alapvetően a kedvező nemzetközi befektetői hangulattal tartottak, több fontos nyugat-európai tőzsdeindex is új történelmi csúcsot tudott beállítani az elmúlt napokban.

A belföldi és a külföldi makrogazdasági adatok közül kiemelték, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és az Európai Központi Bank (EKB) is kamatdöntő ülést tartott a héten, és bár egyik jegybank sem változtatott a kamatszinteken, a nagy bejelentések nem maradtak el.

Az MNB közleményében arra utalt, hogy a következő hónapokban további monetáris lazítás várható, melyet új, nemkonvencionális eszközökkel fog megtenni a jegybank. A cél a hozamgörbe meredekségének csökkentése, a hosszú hozamok leszorítása. Emiatt jelentősen gyengült a forint, az euróval szembeni árfolyam a 310-es szint fölé ugrott.

Az EKB bejelentette, hogy januártól a jelenlegi havi 60 milliárd euróról, havi 30 milliárd euróra csökkenti az eszközvásárlási program keretösszegét, viszont 2018. szeptember végéig meghosszabbítja azt. Az elemzés szerint a piacok kedvezően fogadták a döntést, mivel az EKB alapvetően elégedett az eurózóna gazdasági folyamataival, az infláció azonban továbbra is visszafogott. A döntést követően az euró árfolyama gyengült, a dollár erősödött. Az Equilor elemzése szerint az utóbbit egy piaci pletyka is erősítette, amely az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed leendő elnökének személyével volt kapcsolatos, hamarosan döntés születhet, és az értesülések szerint már csak két esélyes személy maradt: John Taylor és Jerome Powell.

A következő héten is folytatódhat az optimizmus, egyelőre nem látható olyan tényező a piacon, amely tartós fordulatot okozhatna - tették hozzá.  

A BÉT-en a blue chip részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 2,53 százalékkal az OTP árfolyama emelkedett, a hét utolsó napján 10 930 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma meghaladta a 24,50 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 0,92 százalékkal erősödött, pénteken 6605 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények heti forgalma több mint 6,62 milliárd forint volt.

A Mol részvények árfolyama 0,50 százalékkal drágult, a hét utolsó kereskedési napján 3211 forinton zárt, heti forgalma több mint 8,63 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 0,21 százalékkal mérséklődött, pénteken 470 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma 1,17 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3344,65 ponton zárt pénteken, 79,17 ponttal, 2,42 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

(Forrás: mti.hu; pixabay.com)