Jump to content

Folytatódik az ATM-ek forradalma

2018. 02. 19. 09:05

Egyre inkább automatizálja a készpénzhez jutást és a készpénzbefizetést a K&H. Egy év alatt, tavaly novemberig 2,5-szeresére, közel 368 milliárd forintra nőtt a K&H befizetős ATM-jein keresztül befizetett összeg.

Rekordszintre, 5100 milliárd forint fölé emelkedett a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon tavaly decemberben. A 2016 decemberi szinthez képest ez 12 százalékos növekedést jelent, a tíz évvel korábbi – 2007 decemberi – összeghez képest pedig 134 százalékos a bővülés. A több mint 5100 milliárd forint óriási összeg, leegyszerűsítve egy-egy lakosra vetítve 510 ezer forint jutna – közölte a K&H.

A bank lépéseket tett, hogy minél könnyebbé tegye a lakosság számára a készpénzhez jutást és a készpénzbefizetést: a lehető legnagyobb mértékben automatizálja a bankfióki ki- és befizetések folyamatát, emellett több intézkedéssel igyekszik népszerűsíteni az elektronikus csatornák használatát is. A készpénz ki- és befizetés megkönnyítése érdekében a bank egyre több fiókját teszi pénztármentessé, ezzel együtt pedig komoly erőforrásokat fordít a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek számának növelésére. Az ATM-es befizetések növekvő népszerűsége annak is köszönhető, hogy bármikor kerül sor a befizetésre, az összeget a bank azonnal jóváírja a számlán. Így a sorban állás elkerülésével és az azonnali jóváírásnak köszönhetően az ügyfelek még kényelmesebben, gördülékenyebben és gyorsabban tudják intézni pénzügyeiket.

Fiókok pénztár nélkül

Idén februártól tovább bővül a pénztár nélküli fiókok száma, így országszerte már 22 ilyen egység lesz a K&H hálózatában. Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója elmondta: „Tapasztalataink szerint a pénztár nélküli fiókokban több időt tudnak fordítani a K&H szakemberei az ügyfelek pénzügyi igényeinek megismerésére, a jó döntések meghozatalához szükséges tanácsadásra és az ügyfelekkel való szorosabb kapcsolat kialakítására. Így ezek a fiókok egyre népszerűbbek az ügyfelek körében. A pénztármentes fiókok egyedül a pénztári készpénzes tranzakciók bonyolításának módjában térnek el a hagyományos fiókoktól: itt ezeket a készpénzbefizetésre is alkalmas ATM-ek segítségével lehet elvégezni.“

Készpénzt az ATM-ekbe

A készpénzhasználatot a pénztármentes fiókokhoz hasonlóan jelentősen megkönnyítik a magyar piacon viszonylag újnak számító készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek, amelyek látványos karriert mondhatnak magukénak. A K&H-nál 2017 november végéig – éves összevetésben – 2,5 szeresére nőtt az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege, előbbi több mint 1,1 millió darabra emelkedett, utóbbi pedig közel 368 milliárd forintra gyarapodott. Január közepén 187 ilyen ATM volt a K&H országos hálózatában, várhatóan március végére szinte mindegyik fiókban lesz készpénzbefizetésre alkalmas ATM.

Rajna Gábor elmondta, az ATM-es készpénzbefizetések a teljes piacra vonatkozó hivatalos jegybanki adatok szerint is egyre népszerűbbek. A tavalyi év január-szeptembere között ugyanis 1,375 millió alkalommal történt ATM-es készpénzbefizetés 258 milliárd forint értékben, ami  az előző év azonos időszakához képest az összeget tekintve 88 százalékos növekedést jelent, darabszámban pedig 99 százalékos emelkedésnek felel meg. A szakember szerint a befizetős ATM-ek sikere egyáltalán nem meglepő, hiszen az ügyfelek éjjel-nappal, sorban állás nélkül, gyorsan, biztonságosan és automatizáltan kezelhetik a készpénzüket.

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)