Jump to content

Négy és fél éve folyamatosan nő a kiskereskedelmi forgalom

2018. 02. 25. 17:00

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal nőtt tavaly decemberben – közölte a KSH. Már 54 hónapja erősödik az ágazat.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Tavaly a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. Összességében a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal nőtt tavaly decemberben – hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fizetések emelkedésének köszönhetően a tavalyi év egészében mintegy 5 százalékkal, decemberben 6,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom. Ennek köszönhetően már 54 hónapja erősödik az ágazat, amelyhez a növekvő foglalkoztatottság és a kedvező gazdasági környezet mellett jelentős mértékben hozzájárult a hatéves adócsökkentési- és béremelési megállapodás is – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közölték, a forgalom megoszlását tekintve kedvező, hogy mindhárom alágban növekedést mértek. A nem élelmiszer jellegű áruk forgalmának jelentős mértékű, 10,9 százalékos emelkedése arra utal, hogy a magyar családok régóta halogatott vásárlásai előtérbe kerültek, és a háztartásokban egyre népszerűbbé váltak a tartós fogyasztási cikkek. Mindez hozzájárult az árucsoport négy és fél éve tartó növekedéséhez. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 2,2 százalékkal, az üzemanyag-értékesítés pedig 4,1 százalékkal nőtt tavaly decemberben. 

Meghaladtuk az EU átlagát

A magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése decemberben is meghaladta az Európai Unió 2,4 százalékos átlagát: 2010 januárjához viszonyítva több mint 25 százalékkal erősödött a kiskereskedelem teljesítménye Magyarországon. A tavalyi kétszámjegyű reálbér-emelkedés átlagosan több mint egy havi jövedelemmel járult hozzá tavaly a családok anyagi helyzetének javulásához. Az NGM várakozásai szerint a kimagasló béremelkedés idén is emelheti a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számítanak.

A KSH közölte, tavaly decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,1 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal bővültek.

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)