Jump to content

Növekvő árbevétel, felfutó vállalkozások

2018. 03. 01. 20:00

Az első negyedév extrém hideg időjárása ellenére jó évet zárt az Alteo NYrt. tavaly: az árbevétel növekedése és a sikeres befektetések biztosítják az energetikai vállalat növekedési stratégiájának megvalósítását.

A 2017-es január-februári extrém hideg időjárás ellenére a tőzsdén jegyzett magyar energetikai vállalat árbevétele az előzetes számok alapján 32 százalékkal, közel 18, 5 milliárd forintra nőtt, míg a cég EBIDTA-értéke mintegy 1,8 milliárd forintot ért el 2017-ben – derül ki a vállalat most közzétett, 2017-re vonatkozó, nem auditált számokat bemutató előzetes gyorsjelentéséből. Bár a tavalyi EBIDTA a 2016-os kiemelten sikeres év hasonló mutatója alatt maradt, az árbevétel növekedése és a sikeres befektetések biztosítják az Alteo növekedési stratégiájának fenntarthatóságát.

A tőzsdén jegyzett alternatív energetikai csoport frissen közzétett időközi gyorsjelentéséből kiderül, hogy a közel 18,5 milliárd forintos árbevétele 32 százalékos, míg a 923 millió forintos nettó eredménye 12 százalékos növekedést tükröz az előző évi bázisértékekhez képest. A vállalat 1,8 milliárd forintos EBIDTA-ja mintegy 22 százalékkal marad el az egy évvel korábbi bázisidőszak adataihoz képest.

Beruházások, fejlesztések

A növekedés köszönhető egyrészt az új, külső termelők virtuális erőműhöz csatlakoztatásának. Másrészt fontos szerepet játszott a bővülésben a nagyobb strukturált villamosenergia-termék értékesítési árbevétele, új vállalkozási munkák elnyerése, valamint a villamosenergia-kiskereskedelem volumenbővülése. Az eredményeket javította az is, hogy a földgáz-kiskereskedelem sikeres első szezonját zárta, a második szezonban pedig folytatódik a növekedés. Ezen kívül sor került a tiszaújvárosi hőszolgáltatási, valamint a Heineken ipari energiaellátási szerződéseknek a meghosszabbítására.

„Ígéretes és dinamikus pályán vagyunk, hiszen a tavalyi évben megkezdett és némely esetben már le is zárt beruházások és fejlesztések biztosítják az Alteo növekedési stratégiájának fenntarthatóságát. A tavalyi év legfontosabb feladata a befektetőink felé vállalt fejlesztések és beruházások időarányos megvalósítása volt, amelyet sikerrel teljesítettünk, és amelytől eredményességünk további javulását várjuk. Emellett a meglévő portfóliónkat is eredményesen működtettük, amelyre bizonyíték az árbevétel bővülése, ráadásul ez minden szegmensben megfigyelhető” – mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója.

A 2017-2019-es stratégiával összhangban, tavaly elkezdődtek a beruházások és befektetések, melyek fő fókuszában a megújuló, valamint az energiatárolási projektek voltak. A domaszéki naperőmű-projekt akvizíció tavaly decemberében zárult, amely 800 millió forint körüli beruházási, befektetési értéket képviselt, a depóniagáz-bővítési projekt Debrecenben egy közel 300 millió forintos fejlesztésnek bizonyult, a monori projektcégek megvásárlásával pedig egy 4 MW-os, további naperőmű projekt is az Alteo tulajdonába került.

Ezeken kívül további, elsősorban ugyancsak naperőmű-projektek kezdődtek meg, az Alteo Igazgatósága ugyanis a már említett domaszéki és monori projektekkel együtt összességében mintegy tízmilliárd forint értékű megújuló energetikai beruházás megvalósításának feltételrendszeréhez adott jóváhagyást.

A gázmotoros erőművi érdekeltségeinek bővítése jegyében a Zugló-Therm Kft. 51 százalékának akvizícióját illetően is adás-vételi szerződést írt alá a társaság, az akvizíció zárása folyamatban van. A megújuló alapú és földgáz tüzelésű energiatermelési pozíciók bővítése mellett, az év fontos, megkezdett beruházási eseménye volt az energiatárolási célú akkumulátoros K+F+I projekt indítása, amelyhez a társaság jelentős, összességében közel 500 millió forintra rúgó támogatási forrást is el tudott nyerni.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)