Jump to content

Rekordon az akvizíciós piac

2018. 03. 07. 21:00

Elérte a négymilliárd dolláros értéket tavaly a magyarországi akvizíciós piac becsült mérete. Ez mintegy 150 százalékos emelkedés az azt megelőző évhez képest.

Folytatódott az év első felében tapasztalt ingatlanpiaci fellendülés és az előzetes várakozásokat igazolva 2017-ben az ingatlanpiaci szektor volt a legaktívabb lezárt ügyletek esetében. A 2016-os 12 lezárt tranzakció után tavaly 27-re nőtt az ügyletek száma. Az EY M&A Barométere minden évben összesíti az elmúlt időszakban lezárult, nyilvános hazai tranzakciókat. A tavalyi évben mind a nyilvánosságra hozott tranzakciók száma, mind a felvásárlási és összeolvadási piac teljes értéke növekedést mutatott az azt megelőző évhez képest, amely elérte a négymilliárd dollárt.

„A tranzakciók összértékét tekintve jelentős bővülést tapasztaltunk a magyarországi M&A piacon, amely követte a globális tranzakciós piac növekedési trendjét és sikeresen megragadta az abból adódó lehetőségeket és kedvező hatásokat. Ebben az időszakban a piac mérete 150 százalékkal bővült, mely a százmillió dollár alatti tranzakciók átlagos értékében megfigyelhető jelentős emelkedésnek köszönhető – az ingatlanpiaci tranzakciók kimagasló értékelés mellett mentek végbe.

Ez azt mutatja, hogy Magyarország a közép-kelet európai régió ingatlanpiacának egyik legaktívabb szereplője lett és egyre több régiós és hazai befektető fordul Magyarország felé a szektorban. Külön érdekesség, hogy a tavalyi évhez képest tovább emelkedett a magyar piaci szereplők részaránya a vevői oldalon. Amíg 2016-ban a helyi tranzakciók aránya 54 százalékon állt – ahol mind a céltársaság, mind a vevő hazai vállalat volt –, addig tavaly már 63 százalékot tett ki ez az arány – emelte ki Dezse Margaret, az EY Tranzakciós üzletágának vezető partnere.

A legnagyobb értékű tranzakció

A 2017-es évben 327 millió dolláros értékével a budapesti Aréna Pláza bevásárlóközpont felvásárlása volt a legnagyobb értékű tranzakció. Szintén jelentős, 100 millió dollár fölötti ügylet volt az Invitel Zrt. megvásárlása. A magyar vállalatért a kínai China-CEE Investment Cooperation Fund mintegy 215 millió dollárnyi összeget fizetett. Tavaly a nagyobb értékű akvizíciók mellett a százmillió dollár alatti értékű tranzakciók száma és értéke is meghaladta a 2016-os évi értékeket, melynek köszönhetően szignifikáns növekedést tapasztalhattunk az előző évekhez képest mind a piac méretében, mind a lezárt tranzakciók számában.

Annak ellenére, hogy a legnagyobb ügyletek kivétel nélkül külföldi vállalatok és magyar cégek között mentek végbe, 2017-ben az előző évekhez hasonlóan a magyar piacon a hazai tranzakciók maradtak fölényben. A Magyarországra irányuló tranzakciók (külföldi felvásárló vagy befektető) az összes ügylet 28 százalékát tették ki, ezek közül az Egyesült Királyság (6), Ausztria és Csehország (5-5), az USA (4), valamint Németország (3) vállalatai voltak a legaktívabbak.

A tizenkettő külföldre irányuló tranzakció mind a céltársaság lokációját, mind tevékenységi körét tekintve változatos képet mutat. A legjelentősebb, 100 millió dollár fölötti tranzakciók között az OTP Romániában és Szerbiában történő akvizíciós terjeszkedései említendők. A magyar pénzintézet 148 millió dollárt fizetett a szerb Vojvodjanska Bankában és az NBG Leasingben fennálló száz százalékos tulajdonszerzésért és 117 millió dollárért szerezte meg a román Banca Româneascăt.

A pénzügyi befektetők továbbra is kisebbségben vannak a stratégiai felvásárlókhoz képest, bár arányuk kis mértékben, megközelítőleg  négy százalékponttal emelkedett az elmúlt évhez képest.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)