Jump to content

A gazdasági felzárkózást nem az euróövezeti tagság befolyásolja

2018. 05. 02. 18:00

A gazdasági felzárkózást nem az euróövezeti tagság, hanem a versenyképességet szem előtt tartó tagállami gazdaságpolitika befolyásolja érdemben – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A felzárkózás legfontosabb eszköze a versenyképességet támogató tagállami gazdaságpoltika, az euróövezeti tagság önmagában nem szünteti meg Európa keleti felének a lemaradását – jelentette ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a konvergencia elősegítésének lehetséges módjairól szervezett tanácskozáson elmondta: az euró bevezetése ugyan fontos gazdaságpolitikai lépés, de az érdemi felzárkózáshoz önmagában nem elengedő a közös fizetőeszköz bevezetése. Ezért a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) jövőjéről szóló viták során nem szabad csak az euró bevezetésre koncentrálni a még nem eurót használó tagállamok esetén.

Strukturális reformok

A konvergencia elősegítésében kulcsszerepet játszanak a versenyképességet szem előtt tartó tagállami gazdaságpolitikák. Ez azt jelenti, hogy a termelékenységet, a foglalkoztatást, a befektetés-ösztönzést és a modern technológiai fejlesztéseket segítő strukturális reformok esetében meg kell hagyni a tagállamok számára a mozgásteret – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a magyar álláspont szerint a kohéziós politika bizonyította, hogy az Európai Unió egészében hatékony eszköz arra, hogy a fejlettségbeli különbségeket csökkentse az egyes régiók között. A kohéziós források fenntartása kiemelt cél Magyarország számára.

„Arra fogunk törekedni, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban a lehető legnagyobb fejlesztési keretet kapja hazánk – emelte ki. A versenyképességet támogató növekedésösztönző gazdaságpolitika mellett ugyanis az erős kohéziós politika szükséges ahhoz, hogy Európa keleti fele gazdaságilag felzárkózzon a nyugati országokhoz” – szögezte le ki Varga Mihály.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)