Jump to content

Hatodik éve csökken a munkanélküliség

2018. 05. 30. 17:00

A 2018. február–áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 177 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent. A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, és esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt.  Az adatok azt mutatják, tovább közelít a teljes foglalkoztatottság állapota felé a magyar gazdaság. Immár 70 hónapja csökken a munkanélküliség Magyarországon.

A február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezerrel, 177 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküliségi ráta az előző gördülő három hónap, az első negyedév átlagához képest 0,1 százalékponttal csökkent.

Varga Mihály közölte: a kedvező gazdasági és foglalkoztatási folyamatok eredményeként a munkanélküliek száma félmillióról mintegy harmadára csökkent 2010 óta. A pénzügyminiszter közölte: hetvenhónapos folyamatosan csökkenés eredményeként 2018. február-áprilisban 3,8 százalékra esett vissza a munkanélküliségi ráta, amivel hazánk az uniós tagországok közül a kedvező, negyedik helyet foglalja el.

A KSH azt is közzétette, hogy a 2018. február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 445 ezer fő volt, 67 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 68,8 százalékra emelkedett. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, és esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt.

Uniós átlag felett

Varga Mihály kiemelte, a kétszámjegyű béremelkedéssel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma is folyamatosan nő, nyolc év alatt több mint 750 ezerrel emelkedett a munkában állók száma.

A tárcavezető hangsúlyozta, az uniós tagországok közül Magyarország tudta a leggyorsabb ütemben, 13,3 százalékponttal növelni a foglalkoztatási rátát, míg az uniós átlag csak 3,5 százalékponttal nőtt 2010 óta. Mint mondta, ezzel a 2020-as foglalkoztatási célkitűzésünket, ami az uniós átlag elérése volt, már 2016-ban teljesítettük. Egy év alatt 67 ezer fővel nőtt a foglalkoztatotti létszám, ugyanakkor a versenyszférában 128 ezerrel növekedést figyelhettünk meg, ami a gazdasági növekedésre is kedvező hatással van.

A közfoglalkoztatottak száma 46 ezerrel, a külföldön munkát végzőké pedig 15 ezerrel csökkent az utóbbi egy évben, amely mindkét esetben jelentős, 23 százalék, illetve 13 százalékos csökkenésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy a kormány terveivel összhangban a közfoglalkoztatásban dolgozók folyamatosan lépnek át a versenyszférába, emellett egyértelműen fordult a trend, hónapról-hónapra csökken a külföldön dolgozók száma is – közölte a miniszter.

Míg korábban a fiatalok munkanélküliségi rátája harminc százalékhoz közelített, addig ez mára tíz százalék alá, 9,6 százalékra csökkent ebben az időszakban. Az erősödő munkaerő-kereslet miatt az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a munkaerő-tartalék aktivizálása, a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek képzése, a kisgyerekes nők, illetve a nyugdíjasok munkába állásának könnyítése lesz – tette hozzá Varga Mihály.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)