Jump to content

Sikeres a nyári diákmunka Pest megyében

2018. 06. 25. 14:30

Ebben az évben is meghirdette a kormány a nyári diákmunka programot, melynek célja a fiatalok inaktivitásának csökkentése, a korai munkatapasztalat szerezése, valamint hogy jövedelemhez jussanak a diákok – tájékoztatta a hallgatókat a Pest Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. Kublik Henrietta felhívta a figyelmet, hogy míg eddig csak az önkormányzatok vehettek részt a programban, ebben az évben a kormányzat kiterjesztette a mezőgazdasági és vendéglátóipari foglalkoztatókra is.

 

A diákmunkaprogram 16–25 év közötti nappali tagozatos tanulók számára szól, kifejezetten a nyári időszakra, június 1-jétől augusztus 31-ig. A munkaadók a járási hivataloknál jelenthetik be az igényüket, hogy hány diákot szeretnének alkalmazni. Nagyon fontos, hogy a fiataloknak szükségük van igazolásra arról, hogy nappali tagozatos hallgatók - hívta fel a figyelmet Kublik Henrietta. A budapesti kormányhivatal főosztályának vezetője hozzátette: vannak olyan munkakörök, amelyek szakképzettséget igényelnek, vannak, amelyek nem. A bérezés is ennek megfelelően történik: utóbbiban nettó 103 500 forintot, előbbiben 135 700 forintot kaphatnak a fiatalok. Az önkormányzatoknál maximum napi hatórás, a mezőgazdaságban, illetve vendéglátóiparban nyolcórás lehet a diákok munkaideje. Az önkormányzati alkalmazás esetén a kormány 100 százalékos támogatást biztosít, a mezőgazdasági és vendéglátóipari vállalkozásoknak 25 százalékos önrészt kell vállalniuk, ám ebben az utazási költség-támogatás nincs benne - emelte ki a szakember.

A program sikerességét mutatja, hogy tavaly összesen 170 millió forintot fizettek ki támogatás jogcímen Pest megyében, ami 1273 diák foglalkoztatását tette lehetővé. Az idén ugyanekkora keretet kapott a megye, amely mintegy 1300 fő alkalmazását biztosítja, így lényegében minden jelentkező diák kaphat munkát – tájékoztatott Kublik Henrietta.

Szintén minden évben pályázható 2013 óta a munkahelyteremtő támogatás is, amelyet évente kétszer hirdet meg a szakminisztérium. Az elsőnek már lejárt a benyújtási határideje, és idén októberben várható a második. Kifejezettem mikro-, kis-, középvállalkozások, szövetkezetek és egyéni vállalkozások pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásra. Az a cél, hogy a pályázók gazdaságilag stabilitást és erősítést kapjanak a kormánytól, de ugyanakkor a program az új munkahelyek megteremtését is szolgálja.

Ugyanis elvárás, hogy a beruházással érintett telephelyen legalább két fő számára új munkahelyet létesítsenek.

A pályázható összeg egy cég esetén maximum 240 millió forintig terjedhet. Az, hogy mekkora összeget kap a pályázó, attól függ, hogy hány új munkahelyet teremt. Egy munkahely után 1,5 millió forint jár, de ha regisztrált álláskeresőt foglalkoztat, akkor még plusz ötszázezer forintot kap. Abban az esetben, ha hátrányos helyzetű térségben valósítja meg a beruházást, még plusz nyolcszázezer forintot is igénybe tud venni. A pályázatbenyújtás feltétele, hogy a vállalkozás legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezzen, és a beruházás befejezésétől számított három évig működtetniük kell azt. Folyamatosan ellenőrzik, hogy a hatósági szerződésben leírtaknak megfelelően történik-e a beruházás, ha nem, akkor a támogatás visszakövetelésére is sor kerülhet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sikeresnek mondható a program. Tavaly 116 fő foglalkoztatása valósult meg tizenegy nyertes pályázat keretein belül.

Az idén Pest megyében 13 nyertes pályázat született, 242 millió forint megítélt támogatással, amely 148 fő foglalkoztatását teszi lehetővé – mondta el vendégünk a munkahelyteremtő támogatással kapcsolatban. Kublik Henrietta a továbbiakban kitért arra, hogy a vállalkozóvá válást segítő tőkejuttatás segítségével olyan álláskeresőknek, illetve rehabilitációs ellátásban részesülőknek próbál lehetőséget adni a kormány, akik legalább egy hónapja regisztrált munkanélküliek, és önmaguk foglalkoztatását egyéni vállalkozás keretében, gazdasági társaság tagjaként vagy mezőgazdasági őstermelőként kívánják megoldani.
 
A támogatás mértéke legfeljebb kétmillió forint, de a támogatás mértéke az elbírálást követően kevesebb is lehet, mint az igényelt összeg. Nagyon fontos szempont, hogy a pályázónak 20%-os önerővel kell rendelkeznie, és egy hároméves üzleti tervet kell készítenie. A részletes pályázati űrlap lehetővé teszi az önálló kitöltést, de vannak, akik kifejezetten erre szakosodott cégekre bízzák a kitöltést. A pályázók kérdéseikkel a Foglalkoztatási Főosztály kollégáihoz is fordulhatnak, illetve a kormányablakokban is tudnak segítséget nyújtani.
 
Pozitív elbírálás esetén a döntést követő egy hónapon belül kerül sor a hatósági szerződés megkötésére. A finanszírozás utólagosan történik, viszont a pályázati űrlapon lehetőség van előleg igényének a feltüntetésére, amely a teljes összeg maximum 50%-áig terjedhet. Az összeget alapvetően gépek, berendezések, számítógépek, adott esetben haszongépjárművek beszerzésére lehet felhasználni, minden olyan tárgyi eszközre, amely egy éven túl szolgálja a vállalkozás működését. Bérleti díjra is igénybe vehető a támogatás, de legfeljebb annak 20%-os mértékéig. Három évig folyamatos működési kötelezettség van, és ezt a főosztály munkaerőpiaci ellenőrei figyelemmel is kísérik, szabálytalanság esetén a támogatást itt is vissza kell fizetni.

Ez a pályázat is két alkalommal kerül kiírásra évente, a második ciklus augusztus 1-jén nyílik meg. Tavaly hetven pályázat érkezett a megyéből, ebből 42 kapott pozitív elbírálást, 72 millió forintot osztottak szét közöttük. Idén 90 millió forint áll rendelkezésre a pályázatok támogatásához – mondta el zárásként Kublik Henrietta, a Foglalkoztatási Főosztály vezetője.

(Forrás: penzugyguru.co.hu;orientpress/Fotó: pixabay.com)