Jump to content

Máris érezhető a Brexit hatása Európában

2018. 06. 27. 20:19

Az Európai Unióba irányuló brit export éves szinten 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, míg az uniós kivitel Nagy-Britanniába csak 0,9 százalékkal – áll a hitelbiztosító tanulmányában. Az Atradius elemzői szerint ezt a font gyengülése okozza. A brit valuta 2016 júniusa óta 14 százalékkal romlott az euróhoz képest, ami növelte a brit áruk versenyképességét az EU-ban. A szakértők az árfolyam stabilizálódására számítanak az idén, de ha a kilépési tárgyalások újra megrekednek, az ismét negatívan hat majd a kereskedelemre. A Brexit várhatóan 0,5 százalékkal lassítja majd a magyar GDP növekedését is.

A magyar gazdaságra is negatívan hat majd a britek kilépése az Európai Unióból. Magyarország nagy-britanniai exportja a teljes kivitel 4,6 százalékát tette ki két évvel ezelőtt, ez pedig a GDP mintegy négy százalékát jelentette. A magyar gazdaság számára nem közvetlen kereskedelmi veszteségeket prognosztizálunk, hanem azt, hogy a Brexit lassítja az eurózónát, az itteni csökkenő kereslet pedig gyengíti majd a magyar exportot is – fogalmazott Vanek Balázs, az Artradius országigazgatója. 

Mint mondta, elemzésük szerint jelenleg a járműipar a Brexit legnagyobb európai vesztese. Az európai autó-, busz, hajó- vagy repülőgépgyártás kivitelének 11,3 százaléka irányul az Egyesült Királyságba. Ezt követi az élelmiszeripar és a textilipar. A legveszélyeztetettebb ország Írország, az ír gépgyártás 44,2 százaléka, és az élelmiszeripari termelés 40,3 százaléka a brit piacra kerül.

A hitelbiztosító elemzői azt várják, hogy az európai export Nagy-Britanniába kis mértékben erősödik az idén és jövőre.  

„Ezt az teszi lehetővé, hogy megáll a font gyengülése, így jövőre sem várunk árfolyamingadozást. Középtávon lényegesebb, hogyan folytatódnak a Brexit-tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között. Azt valószínűsítjük, hogy a kilépésig csak egy kereskedelmi keretrendszer születik majd meg, és a pontos szabályozást egy átmeneti időszak után lehet életbe léptetni”– mondta Vanek. 

(Forrás: penzugyguru.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)