Jump to content

Pénzügyi mobilapplikációt indított a jegybank

2018. 09. 11. 14:00

A fogyasztók tudatos pénzügyi döntéseinek támogatása érdekében a jegybank elindította a „Pénzügyi Navigátor” elnevezésű okostelefon-applikációját. A mobilalkalmazáson keresztül értesülhetünk a legfrissebb jegybanki hírekről, devizaárfolyamokról, elérhetjük az online kereső programokat, ügyintézési időpontot foglalhatunk és akár üzenetet is küldhetünk az Ügyfélszolgálat részére.

A mindennapi pénzügyi döntések vagy épp a hosszú távú pénzügyi tervezés támogatása érdekében – a mai fogyasztói igényekhez és elvárásokhoz igazodva – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindította ingyenesen letölthető „Pénzügyi Navigátor” elnevezésű okostelefon-alkalmazását – tájékoztatott a jegybank. 

Közölték, a folyamatosan frissülő applikáción keresztül azonnal értesülhetünk a legfrissebb jegybanki hírekről, sajtóközleményekről, az aktuális devizaárfolyamokról, s mobilbarát verzióban valamennyi jegybanki összehasonlító és kereső alkalmazás is használható. Utóbbiakkal – többek között – bármely piaci szereplő engedélye pillanatok alatt ellenőrizhető, bankjegykiadó automaták és fiókok kereshetők, de a hitelfelvétel előtt állóknak is segíthet a legkedvezőbb konstrukció kiválasztásában.

Pénzügyi szótár

Az alkalmazás tartalmazza az országos Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat és az MNB Ügyfélszolgálatának elérhetőségét, s lehetővé teszi ügyintézési időpont foglalását, valamint e-mail küldését is az Ügyfélszolgálat részére. A pénzügyi ismeretek fejlesztése érdekében külön pénzügyi szótár is megtalálható az applikáción belül, s a főoldalon véletlenszerűen megjelenő pénzügyi szakkifejezések – illetve a hozzá tartozó magyarázatok – is segítik a pénzügyi tájékozódást.

Az MNB kiemelt célja a pénzügyi fogyasztóvédelem további erősítése és a hazai pénzügyi szemléletformálás előmozdítása. Ennek érdekében honlapján külön fogyasztóvédelmi aloldalt is kialakított. Az oldalon elérhetők a pénzügyekről közérthetően tájékoztató Pénzügyi Navigátor FüzetekPénzügyi Navigátor Filmek, s a pénzügyi döntések megalapozottságát, az egyes pénzügyi termékek (például hitelek, bankszámlák, betétek) összehasonlítását segítő Pénzügyi Navigátor Alkalmazások a legnépszerűbb tartalmak közé tartoznak. Az átláthatóbb elrendezés és a könnyebb kezelhetőség érdekében ezért az MNB megújította, s felhasználóbarát funkciókkal bővítette intézménykereső, termékválasztó, illetve kalkulátor alkalmazásait. 

Az új Intézménykeresővel mostantól egy felületen böngészhetők az MNB által nyilvántartott piaci szereplők, közvetítők adatai. Megújult továbbá a Betétválasztó, a Betétkalkulátor, a Hitel- és lízingválasztó, a Hitelkalkulátor, és a Háztartásiköltségvetés-kalkulátor is. Emellett az új arculattal már korábban elindult Értékpapírszámla-lekérdező, illetve az Országos fiók- és ATM-kereső is elérhető a jegybank honlapján. A bankszámlaválasztó alkalmazás a közeljövőben kap korszerűbb, áttekinthetőbb lekérdező felületet. 

A Pénzügyi Navigátor termékválasztó alkalmazások az adott pénzügyi szolgáltatásra vonatkozóan Magyarország egyetlen teljes körű – valamennyi pénzügyi intézmény adott konstrukcióit felölelő –, ingyenes, független alkalmazásnak minősülnek, amelyhez a piaci szereplők jogszabály alapján folyamatosan szolgáltatnak információkat, s vállalnak felelősséget azok megbízhatóságáért és naprakészen tartásáért.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)