Jump to content

Kiélezett a küzdelem az automatizáltsági versenyben

2018. 10. 12. 17:00

Az Automatizáltsági Készenléti Index első fél évben közzétett adatai szerint az Egyesült Államokat nyolc ország is megelőzi az olyan előremutató technológiák terén, mint a mesterséges intelligencia (AI) és a dolgok internete (IoT).

A tanulmány a világ 25 legfejlettebb gazdaságát rangsorolta aszerint, hogy mennyire jól készítik fel a munkaerejüket az automatizálásra. Az első 10 helyezett sorrendben: Dél-Korea, Németország, Szingapúr, Japán, Kanada, Észtország, Franciaország, Egyesült Királyság, USA és Ausztrália.

Az Egyesült Államokat gyakran láthattuk már az élvonalban olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia, ezért meglepő lehet, hogy ilyen sok ország is maga mögé utasította. Bár az innováció tekintetében élen jár az USA, az elemzés arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkaerő felkészítésének terén akadnak még tennivalók - írja az m2mzona.hu

A kutatók három fő kategória alapján készítették el az országok összesített rangsorát. A három kategória az innovációs, a munkaerőpiaci és az oktatási környezet volt.

A cikkben idézett AI News szerint az Egyesült Királyság és Franciaország komoly befektetéseket valósított meg abból a célból, hogy minél jobban kamatoztatni tudják az automatizálás általi lehetőségeket.

A Goldman Sachs által közzétett adatok szerint 2012 és 2016 között az Egyesült Királyság mintegy 850 millió dollárt fektetett a mesterséges intelligencia-alapú fejlesztésekbe. Ezzel a szigetország – alig lemaradva a franciák mögött – harmadik legnagyobb befektetőnek számít a világlistán. A második helyezett Franciaország pedig 2022-ig 1,8 milliárd dollárt tervez AI-fejlesztésekbe fektetni.

(Forrás: penzugyguru.co.hu;m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)