Jump to content

Varga Mihály: Pénzügyi tudatosságra nevel a Készpénzkímélő iskolák program

2018. 10. 26. 16:00

A készpénzkímélő fizetés csökkenti a pénzforgalom költségét, hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához, és segít a pénzügyi tudatosság növelésében – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter.

A szeptemberben elindított Készpénzkímélő iskolák program mintaprojekthez eddig 15 iskola csatlakozott, az első hetek eredményei bíztatóak, így várhatóan hamarosan újabb intézményekben lesz lehetősége a szülőknek és a diákoknak a pénzügyeket és vásárlásokat elektronikusan intézni. A készpénzkímélő fizetés csökkenti a pénzforgalom költségét, hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához, és segít a pénzügyi tudatosság növelésében – jelentette ki Varga Mihály a Készpénzkímélő iskolák programot bemutató sajtótájékoztatón az Óbudai Árpád Gimnáziumban.

Elmondta, a Készpénzkímélő iskolák program keretében kártyaolvasó-terminálok telepítésével, illetve az online-felületek kialakításával a tanulók és szüleik is elektronikusan – bankkártyával, illetve az interneten keresztül – tudják intézni például az étkezések befizetését, a tankönyvrendelést, vagy a büfében vásárlást.

Varga Mihály közölte: a kormány számos programot indított a készpénzkímélő fizetési módok elterjedésének támogatására. A Pénzügyminisztérium elektronikus kártyaolvasók telepítését segítő pályázatának eredményeként például két lépcsőben összesen hatvanezer POS-terminál kihelyezését vállalták a szolgáltatók. Ez azt jelenti, hogy a program lezárását követően a magyar üzletek csaknem négyötödében lehet majd így fizetni – hangsúlyozta a tárcavezető. Ehhez a programhoz kapcsolódik a Készpénzkímélő iskolák program is, azzal a kiegészítéssel, hogy az iskolákban a technikai feltételek megteremtésén túl a hangsúly a pénzügyi ismeretek átadásán van – mutatott rá a pénzügyminiszter kiemelve: a program sikerét bizonyítja, hogy a mintaprojektben résztvevő iskolákban máris több ezer szülő döntött az elektronikus fizetés mellett.

Stratégia a pénzügyi tudatosság növeléséről

Mint mondta, a XXI. században mindenki számára elengedhetetlenül fontosak azok a pénzügyi ismeretek, amelyekre a mindennapi élethez, a megtakarítások tervezéséhez, illetve az öngondoskodáshoz szükség van – fejtette ki at árcavezető. Ezért fogadta el a kormány két évvel ezelőtt a pénzügyi tudatosság növeléséről szóló fejlesztési stratégiát. „A célunk az, hogy az emberek tájékozottan és biztonsággal kezeljék pénzügyeiket, mert mindez erősíti a családokat, és növeli a társadalmi stabilitást is” – fogalmazott.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: MTI)