Jump to content

Több forgatókönyv is készül a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére

2020. 03. 12. 14:03

Senki nem tudja megmondani, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek hazánkra a koronavírus-járványnak. A nagy külföldi brókerházak, elemző cégek készítenek előrejelzéseket, de sokat nem érnek, mert óráról-órára változik a helyzet. A Pénzügyminisztérium figyel, elemez és különböző forgatókönyveket készít, de még azt sem tudni, hogy honnan kell majd újra elrugaszkodnia a magyar gazdaságnak – derül ki az M1 Híradójából.

A csaknem 400 millió forintos állami beruházás eredményeként 80 munkavállaló költözhet be a kis lakásokba, amelyeket a Csongrád megyei Újszentivánon hoztak létre a munkásoknak.  Ennek a fejlesztésnek is az a célja, hogy aki nem tud szűkebb környezetében elhelyezkedni, az nyugodtan vállalhat munkát otthonától távol.

A munkásszállók építése része a tavaly nyáron indult gazdaságvédelmi akciótervnek, aminek célja a foglalkoztatottság bővítése, ezzel együtt a gazdaság stabilitásának megőrzése, még úgy is, hogy a koronavírus hatásai jelentősen visszavethetik az eddigi lendületet – adta hírül az M1.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádióban azt mondta: a tárca különböző számításokat végzett és végez folyamatosan, ezek alapján 2020-ra plusz 3,7 százalék és mínusz 0,3 százalék közötti növekedési forgatókönyvekkel számolnak, attól függően, hogy a koronavírus-járvány világgazdaságra kifejtett hatása milyen lesz. Arról is beszélt: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bajba került vállalatokat támogassák.

A pénzügyminiszter hozzátette: figyelemmel kísérik, hogy más országokban hogyan kezelik a vírus gazdasági hatásait. Úgy látják, eddig csak azokat az eszközöket élesítették, amelyekkel a vállalkozói csődöket el lehet kerülni.

Időközben Ursula von Leyen, az Európai Bizottság elnöke  bejelentette, hogy a tagállami vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, videokonferenciát tartottak, és megegyeztek abban, hogy a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítése érdekében 25 milliárd euró értékű befektetési alapot hoznak létre. Az uniós bizottság máris 7,5 milliárd euróval járul ehhez hozzá.

Ursula von Leyen leszögezte: az Európai Unió minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni a gazdaság támogatására.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)