Jump to content

Az élelmiszerek és egyes szolgáltatások lassították az infláció csökkenést márciusban

2020. 04. 09. 10:58

Az infláció csökkenését az üzemanyagárak mérséklődése magyarázza, míg a maginfláció emelkedéséhez egyes feldolgozott élelmiszerek és piaci szolgáltatások áremelkedése járult hozzá – állapította meg a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a márciusi inflációs adatokhoz fűzött kommentárja.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott jelentése szerint a februári 4,4 százalékról 3,9 százalékra mérséklődött a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme márciusra, a maginfláció pedig 4,1 százalékosról 4,3 százalékosra nőtt.

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció újabb 0,1 százalékponttal 3,9 százalékra, eddigi legmagasabb értékére emelkedett 2008 óta. A többi, a tartósabb inflációs tendenciákat megragadó, MNB által számított mutató: a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja kis mértékben, 0,1, illetve 0,2 százalékponttal 3,3, és 3,6 százalékra emelkedett.

A keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása nem változott

Márciusban a költségváltozásokra érzékeny – élelmiszer és üzemanyag – termékek árának alakulása az infláció mérséklődésének irányába hatott, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása lényegében nem változott – állapította meg a jegybank elemzése.

A feldolgozott élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai tovább növekedtek márciusban. Az áremelkedés a termékek széles körében megfigyelhető volt, amiben a koronavírus-járvány miatt hirtelen megugró kereslet hatásai is szerepet játszottak – szögezte le az elemzés.

A feldolgozatlan élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai tovább emelkedtek.

A piaci szolgáltatások árai is emelkedtek

Márciusban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal voltak magasabbak. A piaci szolgáltatások korábbi éveket meghaladó havi árdinamikája néhány jól azonosítható tételhez köthető. Az áremelkedést főként a mobiltelefon és internet, illetve a pénzügyi szolgáltatások árainak módosítása okozta – tették hozzá.

Az üzemanyagárak a világpiaci olajárak jelentős esésével összhangban 5,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, míg az éves index csökkenéséhez a tavalyi áremelkedés bázishatása is hozzájárult.

Az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz képest mérséklődött, így változatlanul egy százalék alatt maradt az árindexük. A tartós iparcikkek inflációjának emelkedéséhez főként az új személygépkocsik árainak növekedése járult hozzá.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)