Jump to content

Jelentősen javult júniusban a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

2020. 06. 08. 15:09

Jelentősen javult a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe júniusban, jelezve, hogy az eurózóna "ébredezik a mély álomból".

A Sentix honlapján közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 17 ponttal, mínusz 24,8 pontra emelkedett. A piac a ténylegesnél valamivel jobb értéket, mínusz 22,5 pontot várt júniusra.
A mutató mindkét összetevője javult, az aktuális és a jövőbeni kilátások megítélése is.
Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 61,5 pontra emelkedett a májusi mínusz 73,0 pontról. A hat hónapra előre tekintő konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi mínusz 3 pontról 21,8 pontra emelkedett, ami 2017 novembere óta a legjobb érték.
"A gazdaság ébredezik mély álmából, de még hosszú az út a normalizálódásig" - mutatott rá Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója az adatokat kommentálva.
Kiemelte, a befektetők arra számítanak, hogy egy év alatt az elszenvedett veszteségek valamivel több mint fele hozható vissza. Ez azt jelenti, hogy egy év múlva az euróövezet még mindig jelentősen elmarad a válság előtti szinttől dacára minden gazdaságösztönző intézkedésnek, fiskális csomagoknak és monetáris lazításnak.
A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében június 4. és 6. között 1173 befektető és pénzügyi elemző vett részt.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)