Jump to content

Oeconomus Gazdaságkutató: Magyarországon az átlagbérek 2018 és 2019-ben is a régió középmezőnyébe tartoztak

2020. 09. 07. 15:00

A magyar átlagbérek 2018-ban és 2019-ben is a régió középmezőnyébe tartoztak, az Eurostat adatai szerint az elmúlt két évben Magyarországon az átlagbérek magasabbak voltak, mint Szlovákiában és Romániában, de nem érték el a Csehországban és Lengyelországban mért szintet - mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Sebestyén Géza a rendezvényen mutatta be az alapítvány Ki előzött le kit? című elemzését, amelyben a régión belül főként a magyar és a román átlagbérek változására koncentráltak.

Közölte, a vizsgálatban megállapították, hogy Magyarországon egy átlagos munkaképes korú ember éves jövedelme vásárlóerőparitáson számolva 3176 euróval nőtt 2018-ra 2010-hez képest, Romániában viszont ugyanebben az időszakban csupán 2735 euróval emelkedett.

Sebestyén Géza elmondta, a tavaly létrejött alapítvány mértékadó, objektív gazdasági elemzésekkel akarja bemutatni Magyarország helyzetét és egyúttal reagálni kíván a médiában megjelenő, a magyar gazdaság teljesítményével összefüggő álhírekre (fake news) is.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)